Saturday, 8 September 2012

Mini Strawberry Swiss Roll





Bahan-bahan:

Bahan A:

3 putih telur
2 sudu besar gula kaster
1/8 sudu the cream of tartar

Bahan B:

3 kuning telur
75 g gula
40 g minyak jagung
1 teaspoon vanilla
1 teaspoon strawberry emulco
80 g tepung

Cara-cara:

Pukul bahan A hingga bertanduk.  Dalam bekas lain, pukul telur kuning dan gula hingga kembang.  Masuk air.  Disusuli minyak.  Putar lagi.  Masuk vanilla dan strawberry emulco.  Akhir baru masuk tepung sedikit demi sedikit.  Seterusnya, kaup balikkan adunan A dalam B hingga sebati.  Bakar pada suhu 170oC selama 10-15 minit.  Sejukkan bila dah masak.  Kemudian guna whipped cream yang telah dipukul untuk sapu atas permukaan kek.   Tabur potongan kecil strawberry dan gulung.  Sejukkan dalam peti sejuk.

Celoteh Suri:

Resepi Kak Wan ni sangat tidak mengecewakan.  Terus jadi je.  Cuma ini Ssayadah ubahsuai sikit sebab nak letak filling buah strawberry, tu yang tambah strawberry emulco, asal xde.  Lagi satu, adunan ni saya bagi 2, jadi dapat 2 roll mini gitu.  Cuma saya ni jenis kurang suka rasa susu, filling Nampak kurang kan?  Hehe, tapi tang rasa memang sedap, sebijik roll habis saya  belasah satu hari je sorang-sorang.  Minum ngan Camomile Hot Tea.  Enjoy gambar lagi. Klik.



Comot la pulak.


Geram tengok strawberry nih.


.hmm..saya tak pro ambik gambar..camni je la..



No comments:

Post a Comment