Sumber Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
300 g
tepung roti
1 telur
15ml air
suam
20 g pisang
lenyek
2 sudu
besar gula
Sedikit garam
4 g yis
½ sudu the bread
improver
Cara-cara:
Satukan air
suam, pisang lenyek, gula dan yis. Kacau
dan biar 10 minit untuk bagi yis hidup. Dalam
bekas lain, satukan tepung, garam dan bread improver, kacau rata dan sift. Uli tepung bersama bancuhan yis dan telur. Tepung masukkan sedikit-sedikit agar tidak
keras. Tutup bekas adunan dengan kain
lembab dan biar naik 2x ganda. Selepas itu,
buang angin doh dengan tumbuk-tumbuk sikit doh.
Bentuk ikut kesukaan. Bakar 20
minit pada suhu 75oC.
Celoteh Suri:
Roti ni
first time try dengan bahan yang diagak-agak sendiri. Memang saya suka buat eksperimen, kadang
jadi, kadang separuh jadi, kadang tak jadi langsung pun ada. Heheh..tapi seronok cuba. Yang roti pisang ni pulak saya cuba sebab ada
pisang lebih. Ikutkan hati say belum
puas hati. Walau camne pun, roti ni
sedap, Cuma tidak segebu fruity bun yang saya post sebelum ni. Mungkin sukatan tepung yang kurang
tepat, masa uli tidak keras tetapi agak
melekat, sebab tu susah bentuk, jadi la tekstur muka roti agak menggerutu
gitu. Sebenarnya nak letak pisang banyak
tak berani, takut bantat. Anyway,
enjoy. Boleh hidang ngan jem.
No comments:
Post a Comment