Sumber Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Cheesy Bun
Bahan-bahan:
300 g
tepung roti
1 biji
telur
60 ml air
suam
6 sudu
besar gula
90 g water
roux
10 g yis
4 sudu susu
tepung
40 g minyak
jagung Daisy
¼ sudu teh
bread improver
Sedikit
garam
Cara-cara:
Water roux:
Satukan 100
ml air dengan 20 g tepung roti. Kacau
atas api perlahan sehingga jadi macam gam kanji. Angkat dan sejukkan. Tutup bekas agar tidak jadi kering.
Doh:
Satukan
bahan kering dalam satu bekas. Gaul
rata. Kemudian, masukkan bahan-bahan
lain dan uli sehingga lembut dan tidak melekat.
Dalam 30 minit gitu. Pastu, tutup
bekas dengan towel lembab dan biar naik selama 45 minit. Selepas itu, tumbuk doh untuk keluarkan
angin. Bentuk bulat. Rehatkan doh lagi
sekali sehingga naik 2x. Sebelum bakar,
sapu permukaan roti dengan egg wash (bancuhan air, telur, garam dan
vanilla). Taburkan hirisan cheese pada
permukaan dan juga dry thyme. Bakar pada
suhu 175oC selama 20 minit. Angkat dan
sapu permukaan roti dengan butter/ marjerin.
Bila sejuk, masukkan dalam bekas bertutup.
Celoteh Suri:
Resepi bun
ini sama je dengan yang sebelum ni saya buat.
Cuma mainkan sukatan sikit2 je.
Atas permintaan xcukup yang first version cheesy bun ritu, sebab tu buat
siri ulangan ni. Hehe…harap semua
enjoy..tersangatla lembut..agaknya macam kat kedai..kena cuba dulu..
No comments:
Post a Comment