Sunday, 23 September 2012

Forever Love Carrot Cake


Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

1 cawan high ratio flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
1/2 cup vegetable oil (Daisy Corn oil )
3/4 cup gula icing (sebab habis stok gula kaster)
2 eggs (guna telur ayam kampung sebab telur biasa habis gak)
1 1/2 cups grated carrots (jangan terlalu halus)
1/2 cup walnut, coarsely chopped
1 tablespoon Sunquick orange
Pinch of salt
2 tablespoon susu (guna Marigold night tu)
Cara-cara:

Panas oven to 170oC. Alas Loyang dengan parchment paper. Ayak flour, baking powder, baking soda, salt, dan cinnamon. Pukul 2/3 gula dengan minyak. Dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang.  Masukkan gula lebih lagi 1/3 tu dan pukul lagi hingga kembang.  Kemudian, tambah Sunquick.  Ambil bancuhan telur nih masuk dalam bekas yang ada minyak ngan gula.  Pukul lagi. Pastu baru masuk tepung sedikit demi sedikit.  Akhir sekali, gaul dengan carrot dan walnut.  Masukkan dalam Loyang hingga ¾ penuh je.  Nanti melimpah dan xmasak serata.  Bakar dalam 30-40 minit gitu.

Celoteh:

Dulu-dulu pernah try ice cream carrot cake dari Baskin Robin..memang sedap..walaupun saya tak suka kek berbutter, tapi bila combined ngan carrot dan walnut..alamak ai..sedap rupanya..Jadi, bila tengok bahan-bahan sume ada, saya cuba resepi yang telah Suri reka sendiri.  Prinsip asas bila buat kek yang guna bahan basah macam carrot adalah sama macam buat kek coklat dan kek pisang.  Jadi saya cuba aplikasikan resepi yang sama dengan kombinasi bahan asas untuk kek carrot nih.  Ha..lagi satu, carrot tu saya perah sikit kuarkan airnya..dan tos..supaya xde excess water yang boleh membantatkan kek nanti..Lenkali nak buat frosting pulak…hehe..selamat mencuba..kalu dah cuba jangan lupa bagitau ye…


Tekstur kek ni gebu, moist dan tidak terlalu manis...saya suka..


No comments:

Post a Comment