Sumber: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
200 g tepung roti
1 biji
telur
20 ml air
suam (jangan tuang habis dulu, agak2 ngan tekstur doh)
3 sudu
besar gula
50 g water
roux
8 g yis
4 sudu susu
tepung
40 g minyak
jagung Daisy
¼ sudu teh
bread improver
Sedikit
garam
Cara-cara:
Water roux:
Satukan 50
ml air dengan 10 g tepung roti. Kacau
atas api perlahan sehingga jadi macam gam kanji. Angkat dan sejukkan. Tutup bekas agar tidak jadi kering.
Doh:
Satukan
bahan kering dalam satu bekas. Gaul
rata. Kemudian, masukkan bahan-bahan
lain dan uli sehingga lembut dan tidak melekat.
Dalam 30 minit gitu. Pastu, tutup
bekas dengan towel lembab dan biar naik selama 45 minit. Selepas itu, tumbuk doh untuk keluarkan
angin. Bentukkan dengan melipat2kan doh. Masuk doh dalam acuan loaf. Rehatkan doh
lagi sekali sehingga naik 2x. Bakar pada suhu 175oC
selama 20 - 30 minit. Bila sejuk, boleh slice ikut ukuran yang disukai dan masukkan dalam bekas bertutup.
No comments:
Post a Comment