Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
100 g
tepung roti
20 g tepung
naik sendiri
30 g tepung
pau
1/2 biji
telur
20 ml air
suam
2 sudu
besar gula
40 g water
roux
5 g yis
4 sudu susu
tepung
40 g minyak
jagung Daisy
¼ sudu teh
bread improver
Sedikit
garam
Cara-cara:
Water roux/ thang zhong:
Satukan 50
ml air dengan 10 g tepung roti. Kacau
atas api perlahan sehingga jadi macam gam kanji. Angkat dan sejukkan. Tutup bekas agar tidak jadi kering.
Doh:
Satukan
bahan kering dalam satu bekas. Gaul
rata. Kemudian, masukkan bahan-bahan
lain dan uli sehingga lembut dan tidak melekat.
Dalam 30 minit gitu. Pastu, tutup
bekas dengan towel lembab dan biar naik selama 45 minit. Selepas itu, tumbuk doh untuk keluarkan
angin. Bentuk bulat kecil2. Rehatkan doh
lagi sekali sehingga naik 2x. Sebelum
bakar, tabur permukaan roti dengan cinnamon dan gula. Bakar pada suhu 175oC
selama 20 minit. Angkat dan sapu
permukaan roti dengan butter/ marjerin.
Bila sejuk, masukkan dalam bekas bertutup.
...................................................................................................................................................................
Hmmm...sudah lama saya mengidam nak makan sugar cinnamon bun nih...hari ni tercapai hajat..sedap sangat..anyway..enjoy the weekend..
No comments:
Post a Comment