Saturday, 22 September 2012

Sugar Cinnamon Bun


Resepi: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

100 g tepung roti
20 g tepung naik sendiri
30 g tepung pau
1/2 biji telur
20 ml air suam
2 sudu besar gula
40 g water roux
5 g yis
4 sudu susu tepung
40 g minyak jagung Daisy
¼ sudu teh bread improver
Sedikit garam

Cara-cara:

Water roux/ thang zhong:

Satukan 50 ml air dengan 10 g tepung roti.  Kacau atas api perlahan sehingga jadi macam gam kanji.  Angkat dan sejukkan.  Tutup bekas agar tidak jadi kering.

Doh:

Satukan bahan kering dalam satu bekas.  Gaul rata.  Kemudian, masukkan bahan-bahan lain dan uli sehingga lembut dan tidak melekat.  Dalam 30 minit gitu.  Pastu, tutup bekas dengan towel lembab dan biar naik selama 45 minit.  Selepas itu, tumbuk doh untuk keluarkan angin.  Bentuk bulat kecil2. Rehatkan doh lagi sekali sehingga naik 2x.  Sebelum bakar, tabur permukaan roti dengan cinnamon dan gula. Bakar pada suhu 175oC selama 20 minit.  Angkat dan sapu permukaan roti dengan butter/ marjerin.  Bila sejuk, masukkan dalam bekas bertutup.
...................................................................................................................................................................
Hmmm...sudah lama saya mengidam nak makan sugar cinnamon bun nih...hari ni tercapai hajat..sedap sangat..anyway..enjoy the weekend..




No comments:

Post a Comment