Sumber: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
150 g
tepung roti
50 g tepung kek
1 biji
telur
20 ml air
suam
2 sudu
besar gula
30 g water
roux
5 g yis
2 sudu susu
tepung
30 g minyak
jagung Daisy
¼ sudu teh
bread improver
¼ sudu teh Pelembut donut
Sedikit
garam
Cara-cara:
Water roux:
Satukan 100
ml air dengan 20 g tepung roti. Kacau
atas api perlahan sehingga jadi macam gam kanji. Angkat dan sejukkan. Tutup bekas agar tidak jadi kering.
Doh:
Satukan
bahan kering dalam satu bekas. Gaul
rata. Kemudian, masukkan bahan-bahan
lain dan uli sehingga lembut dan tidak melekat.
Dalam 30 minit gitu. Pastu, tutup
bekas dengan towel lembab dan biar naik selama 45 minit. Selepas itu, tumbuk doh untuk keluarkan
angin. Bentuk donut guna acuan. Rehatkan doh lagi
sekali sehingga naik 2x. Boleh digoreng pada api kecik..donu cepat hangus, kawalan api penting sangat. Bila dah masak boleh salut ngan gula..
No comments:
Post a Comment