Sumber Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
¼ paket
spaghetti
8 fresh
button mushroom (medium size)
5 ekor
udang
1 ekor
sotong dipotong kecil
1 labu
bawang besar
4 ulas
garlic
Olive oil
Cara-cara:
Panaskan
minyak dan tumis bawang yang telah dicincang.
Masukkan bersama cendawan yang telah didadu kecil, simpan 2 untuk hiris
nipis-nipis. Bila sudah layu, masukkan
sotong. Tunggu hingga sedikit
masak. Masukkan spaghetti yang telah
direbus diikuti dengan udang. Gaul
rata. Tambah daun oregano kering, lada
hitam dan perasakan. Bila sudah masak, tabur
sedikt parsley kering.
Celoteh Suri:
Spaghetti
mushroom ini adalah kegemaran Suri sekeluarga.
Syarat utama adalah menggunakan fresh mushroom yang banyak, baru ada rasa. Kalau guna dalam tin kurang menyengat. Olive oil juga bagi rasa yang sangat berbeza
jika menggunakan minyak masak biasa. Udang
pula dimasukkan agak lewat supaya tidak terlalu masak dan jadi keras. Tekstur spageti tidak boleh terlalu lama
direbus, akan jadi kembang/ soggy. Haaa…masa
masak ni memang Suri nak letak buah olive jeruk tu, tapi bila nak hiris,
rupanya belum buang biji daaa…terus tak jadi letak. Dulu2 memang Suri suka masak spaghetti kuah
tomato, kemudian tukar jadi fetuccini masak putih, sekarang bila daha ada
resepi ni, terus tak masak yang lain. Apa
yang penting, spaghetti ini tidak muak jika makan banyak..hehe.
Sedikit
fakta: spaghetti antara makanan yang
rendah GI (Low GI Food) dan sangat bagus untuk mengawal berat badan. GI- Glycemic Index.
No comments:
Post a Comment