Sunday, 9 September 2012

Mushroom Spaghetti




Sumber Resepi:  resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

¼ paket spaghetti
8 fresh button mushroom (medium size)
5 ekor udang
1 ekor sotong dipotong kecil
1 labu bawang besar
4 ulas garlic
Olive oil

Cara-cara:

Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah dicincang.  Masukkan bersama cendawan yang telah didadu kecil, simpan 2 untuk hiris nipis-nipis.  Bila sudah layu, masukkan sotong.  Tunggu hingga sedikit masak.  Masukkan spaghetti yang telah direbus diikuti dengan udang.  Gaul rata.  Tambah daun oregano kering, lada hitam dan perasakan.  Bila sudah masak, tabur sedikt parsley kering.

Celoteh Suri:

Spaghetti mushroom ini adalah kegemaran Suri sekeluarga.  Syarat utama adalah menggunakan fresh mushroom yang banyak,  baru ada rasa.  Kalau guna dalam tin kurang menyengat.  Olive oil juga bagi rasa yang sangat berbeza jika menggunakan minyak masak biasa.  Udang pula dimasukkan agak lewat supaya tidak terlalu masak dan jadi keras.  Tekstur spageti tidak boleh terlalu lama direbus, akan jadi kembang/ soggy.  Haaa…masa masak ni memang Suri nak letak buah olive jeruk tu, tapi bila nak hiris, rupanya belum buang biji daaa…terus tak jadi letak.  Dulu2 memang Suri suka masak spaghetti kuah tomato, kemudian tukar jadi fetuccini masak putih, sekarang bila daha ada resepi ni, terus tak masak yang lain.  Apa yang penting, spaghetti ini tidak muak jika makan banyak..hehe.

Sedikit fakta:  spaghetti antara makanan yang rendah GI (Low GI Food) dan sangat bagus untuk mengawal berat badan.  GI- Glycemic Index.


No comments:

Post a Comment