Sumber:
resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan perap daging:
1 tube daging kisar
½ camca teh jintan putih
½ camca teh jintan manis
½ camca the serbuk
ketumbar
½ camca teh serbuk kunyit
Kicap cair
Chili flakes
Gula
Garam
Cara-cara:
Perap daging
dengan semua bahan di atas. Pastikan
daging telah dittos supaya tidak rasa hamis.
Untuk rasa yang lebih sedap..perap semalaman dalam chiller. Selepas itu, boleh dibulat2kan daging. Rebus dengan sedikit air untuk masakkan
daging dan buang lemak. Seterusnya,
tumis 2 ulas bawang putih dengan olive oil.
Bila garing sedikit, masuk daging tadi dan balik2kan agar masak
serata. Boleh sekalikan dengan
sayur2. Kemudian, cucuk daging
selang-seli dengan sayur dekat lidi.
Panggang atas api sekejap untuk efek hangus gitu. Kalau tak bakar pun xpe asalkan daging masak
ye..
Celoteh Sikit:
Idea buat kebab ni sebab ada daging kisar dalam peti ais bl wekend ritu...Nak buat bolognese dah biasa...so, tgal tambah capsicum dan perap daging ala2 rempah sate je..sedap..cuma kena pandai agak gula garam dan pepper la..bila garnish ngan chili flakes, olive oil dan parsley lagi sedap..sebab ada rasa pedas..selamat try ye..
No comments:
Post a Comment