Monday, 3 September 2012

Biskut Ba-Jus

Sumber Resepi: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

50 g butter/ margarine
100 g gula kaster
1 kuning telur
60 g tepung biskut
160 g campuran badam dan gajus kisar
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastad
Secubit garam

Cara-cara:

Pukul butter dan gula hingga kembang.  Tambah esen vanila. Telur kuning.  Kemudian masukkan kekacang dan gaul sebati.  Seterusnya masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga mendapat tekstur doh yang sesuai.  Kemudian boleh dibentuk dan bakar pada suhu 170oC selama 10 minit.

Tips:

Adunan perlu lembut untuk dapatkan tekstur yang rangup.
Masa Penyediaan: 1 jam.

Celoteh Suri:

Biskut Ba-Jus ni diberi nama gabungan Badam dan Gajus.  Rasanya sangat crunchy dan memang cepat habis.  Makan ngan kopi o panas lagi sedap.  Klik gambar lagi...






No comments:

Post a Comment