Monday, 24 September 2012

Ikan Tenggiri dengan Sos Mushroom



Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

Sekeping ikan tenggiri
Button mushroom (fresh punye bukan dalam tin)
Santan pekat (5 sudu besar gitu)
Oregano
Thyme
Parsley
Garam
Gula
Bawang besar dadu 2 sudu besar
Bawang putih cincang 1 sudu besar
Black pepper
Tomato
Perahan lemon (1 sudu besar)
Olive oil

Cara-cara:

Ikan diperap dengan garam dan pepper dulu.  Pahtu goreng minyak sikit dalam pan.  Untuk sauce, tumis bawang dulu dgn olive oil.  Masukkan mushroom yang telah dipotong.  Tunggu jap biar mushroom release flavor dulu.  Masukkan herbs.  Kemudian masuk santan diikuti perahan lemon.  Adjust masam ikut suka ye.  Perasakan dengan garam, gula dsb.  Ikan yang dah goreng td terpulang samada nak renih jap dengan sauce atau terus tuang sauce kat atas ikan je.  Hias.

Celoteh:

Resepi ni memang rekaan semata-mata sbb dah agak jemu menu biasa kan. ni kiranya R&D ler...Patutnya guna salmon baru terangkat, santan ganti dgn cream..tapi kan, saya ni  jenis tak minum susu2..hehe..tu yg guna santan je..outcome sedap..rasa masam lemon juice..lemak dari santan dan kombinasi herbs..


No comments:

Post a Comment