Friday, 7 September 2012

Bihun Muhibah



Sumber Resepi:  resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan Bihun:

¼ paket bihun
4 garlic
½ labu bwg besar
Fishball
Sotong
Lada hitam
Chicken stock
Garam, gula

Bahan-bahan Udang:

3 ekor udang besar
2 garlic
Lada hitam
Garam

Cara-cara:

Panaskan minyak, tumis bawang hingga sedikit garing. Masukkan fishball dan sotong.  Kemudian kubis.  Bila sotong dah masak, masuk bihun dan sedikit air.  Perasakan.  Untuk udang pula, tumis garlic cincang, lada hitam.  Masukkan udang, air sedikit dan perasakan.  Masak hingga udang masak dan ada kuah sedikit.

Celoteh Suri:

Hmm..meriah sungguh Suri tengok bihun nih..tu yang letak nama muhibah.  Maklum ler, kita kan baru lepas sambut merdeka.  Sebenarnya bihun ni putih je kaler, tapi rasa sedap bila makan ngan udang besar-besar tuh..  Suri jarang masak pedas-pedas sebab kana-kanak riang nanti takleh makan. Heee….jangan tak cuba ye..Haa..pekena dengan ribena strawberry kat bawah ni lagi sedap..Eh...mana gambar udang nye..






No comments:

Post a Comment