Friday, 28 September 2012

Coffee Cupcake


Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

80 g marjerin planta
120 g tepung naik sendiri
2 telur gred a
80 g gula
1 sudu besar bancuhan instant coffee (Suri guna Nescafee merah tu je)-sejukkan
1 sudu besar minyak jagung
I sudu besar susu
1 sudu the coffee emulco
Chocolate chips

Cara-cara:

Krimkan gula dan margarine sehingga kembang.  Kemudian masukkan telur satu demi satu.  Pukul hingga gebu.  Masuk tepung sikit2.  Diiringi bancuhan instant coffee dan coffee emulco.  Pukul lagi sehingga sebati.  Masukkan minyak jagung dan susu dan pukul dengan speed tinggi sekejap.  Kemudian boleh digaul bersama coklat cip atau tabor atas permukaan kek sebelum dibakar selama 25 minit pada suhu 175oC.

Celoteh Suri:

Hummmmmm….resepi ni terhasil sebab tiada idea nak masak apa malam tadi.  Bila ke dapur, tengok2 bahan..dapat idea.  Tapi memang nekad nak reka sendiri sepenuhnya.  Alhamdulilah..menjadi.  Kek gebu, lembut, tidak bantat dan rasa kopi.  Mungkin yang tidak gemar kopi boleh guna coklat.  Masa bakar memang semerbak bau kopi.  Walaupun lewat malam tapi rasa macam pagi sebab bau kopi kan..hihi..anyway enjoy.



No comments:

Post a Comment