Sumber:
resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
½ kg sotong saiz
sederhana
4 sudu cili giling (guna
brand ADABI memang pedas sangat)
2 inci gula Melaka (nise)
3 sudu gula
1 sudu kecil garam
Black pepper
1 labu bawang besar-
kisar
3 ulas bawang putih –
kisar
1 inci halia – kisar
Minyak zaiton untuk
menumis
Cara-cara:
Sotong
dikeringkan air dulu dalam kuali tanpa minyak. Tapis dan buang air,
toskan. Dalam kuali lain, tumis bahan
kisar dengan cili giling hingga betul2 pecah minyak. Masukkan sotong. Diikuti gula, garam dan nise. Masuk air sikit untuk larutkan semua
perasa. Masak hingga sotong benar2 masak
dan sebati dengan sambal. Selamat
Mencuba.
Celoteh Suri:
Resepi ni
guna olive oil sebab sambal akan jadi wangi dan menyihatkan. Lagi satu, bila letak gula Melaka, sambal
akan rasa lagi sedap. Makan ngan nasi
lemak pun sedap nih…
No comments:
Post a Comment