Friday 9 November 2012

Sweet Potato Donut


Salam sayang buat semua..beberapa hari tidak ke udara rasa janggal pulak..Hari ini saya cuba olahkan sesuatu dari ubi keledek yang ada di dapur.  Masa beli tu plan nak buat cek mek molek..tapi bila memikirkan kuih tu agak berminyak, maka saya tukar plan buat donut.  Tak sangka rasa nya sangat istimewa.  Tekstur lembut dan gebu, warna cantik sebab guna keledek oren, rasa lemak2 ubi keledek yang digunakan..ada yang di salut gula saja dan ada yang saya tabur susu pekat dengan sunflower seed..sangat sedap dijamah bersama kopi o panas..ujan2 begini lagi sedap..hihi..apapun, jom kita tinjau resepi yang saya perolehi dari mykitchensnippets di SINI.  Tapi mestilah dengan pengubahsuaian oleh saya..

Resepi Asal Donut: www.mykitchensnippets.com

Resepi Olahan Semula: Recipes of Daily Cooking and Baking

Bahan-bahan:

3 cawan tepung roti
1/2 cawan tepung kek
1 biji telur
3/4 cawan susu suam
3 sudu besar gula
3 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam
7 g (1 sudu besar) yis segera
150 g keledek lenyek
1/2 sudu kecil vanilla

Cara Penyediaan:

Dalam gelas, satukan yis dan susu suam.  Tambah 1 susu gula.  Biar yis naik selama 10 minit.  Sementara itu, satukan semua bahan kering dan keledek lenyekdalam satu bekas dan gaul rata.  Buat lubang di  tengah-tengah.  Tuangkan bancuhan yis, telur, vanilla dan minyak.  Perlahan-lahan gaul rata adunan dan uli sehingga lembut dan tidak melekat pada bekas.  Rehatkan doh selama 45 minit. Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin.  Bentukkan donut dan rehatkan sekejap selama 10 minit.  Goreng pada api perlahan hingga kekuningan.  Selamat Mencuba..







No comments:

Post a Comment