Saturday, 8 December 2012

CREPE DURIAN...PABILA LARUT MALAM!!!


Huwahahh hahaaa..bahagia rasanya bila hajat tertunai..walaupun di waktu malam yang sudah amat larut...dah kol 1 pagi beb...Crepe Durian punye pasal...aku sanggup segala..chewahhh..

Sebab dah tak tahan asyik jumpa crepe durian kat umah orang je kan...bahan pun ada..rasa macam tak patut kalau tak cuba buat dan rasa sendiri..pergh..memang benar bagai di kata la...sedap menyengat betul...pada yang belum pernah cuba boleh imagine rasa donut durian Big Apple tu..inti dia sama lebih kurang..tapi cream+durian segar dalam gulungan crepe nipis lagi mengancam..syahdu bila masuk mulut..bagi penggemar durian apatah lagi...


Untuk crepe durian ni aku jengok dapur blog famous seMalaya..sapa lagi kalau bukan dapur Kak Azlita...Masam Manis di http://fromintankitchen.blogspot.com tuh...tapi aku lagi suka nak cuba yang versi santan dan tepung gandum biasa je..belum teringin nak cuba yang guna kombinasi beberapa tepung tu lagi..maybe next time...


Resepi simple ini sebenarnya hanya menggunakan 250 g tepung gandum, 3 biji telur, 500 ml santan, secubit garam dan pewarna yang dikisar halus..kemudian ditapis dan dilempengkan dalam non-stick pan..sungguh mudah bukan..

Cuma masa mula2 try melempeng tu kekok jugak..tak semudah yang disangka..lenggok kena lembut gitu..pan tak boleh terlalu panas dan mesti disapu minyak sikit serata permukaan..api kena jaga..yang paling penting lapisan lempeng yang nipis..teknik menggoyangkan adunan dalam pan sangat penting.pada yang first time cuba macam aku nih memang keras sikit la tangan nih..lama2 tu baru dapat flow dia..hiii

Bila dah masak selapis dalam 2 minit gituu, aku lapis atas kitchen towel...bila sejuk sikit lapik juga dengan towel lagi di atasnya..guna dalam 3 pinggan berbeza untuk sejukkan..agar tidak melekat sesama sendiri jika masih panas..dan cara ini aku dapati mudah bila nak menggulung inti nanti..


Sementara menunggu crepe sejuk sepenuhnya..pukul non-dairy whip cream hingga kental..asingkan isi durian..step ni perlu dalam keadaan hygienic..sebab takut mencemarkan crepe durian pula..aku gunakan durian yang telah disejukkan dalam peti sejuk..jadi isi dia tak jadi lembik sangat bila disatukan dengan cream nanti..aku tak suka cream banyak sangat..lagi suka kalau durian yang banyak..so, terpulang masing2 la ye...


kemudian boleh la digulung kemas..simpan dalam peti sejuk dan nikmati crepe durian sejuk yang lebih sedap..Selamat Mencuba...

Bahan-bahan:

250 g tepung gandum
500 ml santan (aku guna Ayam Brand 200 ml dalam kotak, so kena plus lagi 300 ml untuk dapatkan crepe yang nipis)
3 biji telur (aku guna Gred A)
Secubit garam
Pewarna kuning

*Satukan semua bahan dankisar dalam blender hingga halus.  Tapis. Rehakan adunan seketika sebelum mula melempeng.

Untuk filling:

Isi durian segar
Non Dairy Whipping Cream

Pukul whipping cream hingga kental.  Gulung cream bersama durian dalam crepe.  Sedia dihidang.


5 comments:

  1. plus tu guna santan lagi ke air?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak..maaf le ye lambat lak reply..aah..guna air je..kalau nak ganti santan ngan susu pun boleh..sedap jugak..lagi lembut crepe nye..

      Delete
  2. saye wt tepung nye jd tapi creamnye cair..nape ye?salah beli cream ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cream tu kena guna yang Non Dairy Whip Cream (Base)..jenama RICH paling best takat nih..dalam packaging tetrapak biasanya..macam kotak jus tu..bukan yang dairy base yang buat masak tu..cream ni tak banyak kedai jual..kadang bakery pun xde..cuba tgok kat bakery yg besar sikit mesti ada..pasaraya HERO ada jual jugak saya jumpa..pastu pukul cream pun kn lama sikit sehingga dapat tekstur sedikit kental..ala2 aiskrim sundae Mc D tu...hiii..

      Delete
  3. Macam mana nak gi kelas buat durian crepe ek?

    ReplyDelete