Thursday, 26 December 2013

Padprik Ayam Paprika


Hmmm..kadang2 tuh mati kutu nak masak lauk apa..masa terhad..nak makan cepat..tapi nk sedap..aduh..payah betul nak memenuhi kriteria tu setiap hari..

Last2 jadi la masak campak2..tengok peti ais ada isi ayam, paprika powder yang lum guna..combined dalam ayam pun sedap jugak kan...

Maka terhasil lah hidangan super duper ringkas dan cepat nih..lawan dengan telur goreng bawang..menambah jugak ler..

Cara masak senang je kawan-kawan..tumis bawang macam biasa..masuk kicap sikit, sos tiram, tomat dan sedikit paste tomyam..sbb xde serai..serbuk paprika jgn lupa untuk pedas..

Goreng ler sampai masak..perasakan..angkat...makan..heheh

Tengah plan nk buat swiss roll yang dah lama aku rindu..insya Allah malam ni lepas siapkan tempahan kek..
nantikan ye..

Sunday, 22 December 2013

Tenggiri Masak Kesum


Bila aku telek2 gamba nih rasa macam pelik pulak..aku nih nak tunjuk lauk ke daun ketumbar tu...hahah....apa-apa je lah kan..bukan pro camtu ler..

Nak citer sikit je pasal lauk nih..macam kuah laksa pun ada..memang aku reka je..asal sedap..
Tapi rasa ala2 Thai pun ada..biasala kalau kita guna bahan2 asas dalam masakan Thai..

untuk resipi ni aku saja tambah daun kesum untuk bangkitkan rasa lauk..tapi yang enterprem daun ketumbar lak...sian daun kesum tu kan..(mula la nak merapek..)

Haaa...pastu sbb :"rajin" aku tumis bawang besar ngan bwg putih...tumis cili giling juga sekali..daun kesum..air asam..PES TOM YAM...haa..ni la yang menjadikan lauk ni special tau..cer try..biasa kita guna untuk masak tomyam je kan...

Ini kali cer tukar..kuah tu pun gantikan air dengan santan untuk lemakkan dia...daun ketumbar jika ditambah memamg memberikan rasa yang berbeza...

Tengah "rajin" nih nk tekan keypad..mata pun dah makin kecik ni ha...skrin ni dah jadi separuh je nampak...

nampak gayanya aku mintak diri dulu la ye..insya Allah berjumpa lagi dengan hidangan lain pula...hmmm...lama xde entry dessert..tak boleh jadi nih....

tunggguuuuu...


Thursday, 19 December 2013

Salmon Wrapped Asparagus with Cheese Sauce


Salam Jumaat semua...hujung2 tahun ni macam2 rasa ada..rasa malas ada..rasa rajin pun ada..haha...neutral agaknya..

Nak story nih..semalam sempatla aku singgah kedai beli barang dapur lagi...nanti weekend senangla nak masak-masak kan..kan...kan..

Ternampak pulak produk baru Cheese Sauce..lupa lak nak snap gambau nye..first thing yang datang kat kepala masa tu adalah gambar Cadangan Hidangan pada pek produk tu yang sangatla menyelerakan tekak ku..

Gamba dia kan..sejibik yang aku masak ni ler..haha..ayat perasan...nanti2 aku post ek..
Bezanya aku guna salmon fillet menggantikan daging..ala yang hiris nipis tu,,apa ntah panggil..lupa lak..

Nak buat pun senang..sekejap..dan sangat sedap..n healthy too..

Bahan-bahan:

Satu genggam asparagus- celur jap pastu terus masuk dalam air sejuk ais untuk kekalkan rangup dan hijau
Slices of fillet Salmon
Sauce cheese secukupnya
Garam dan white/ black pepper
Olive oil sikit

Cara-cara:

Bila dah celur asparagus tu, lilitkan dengan salmon tu..pastu golekkan dalam pan yang dah diletakkan olive oil sikit.  Pastu balik2kan la sehingga betul2 masak.  Curah ler cheese sauce tu ye sebelum ngap..haa..selamat mencuba..dan selamat maju jaya..:)

Wednesday, 18 December 2013

Sambal Bilis Petai Alahai


Alahai teringin benar tekak ni nak makan sambal bilis petai ala2 kampung gitu..semalam pegi kedai beli barang dapur ternampakla si petai ni..laju je kepala aku berputar nak masak apa..toing! Sambal Bilis Petai...

Makan pulak dengan nasi panas..terangkatttt....rasa macam lauk dulu-dulu...

Nak masak pun tak lama..walaupun nampak merah je..macam pedas je..macam comel je..tapi series tak pedas..anak pun boleh makan banyak.....sodappppp...

Jom layan resepi mudah ni..

Bahan-bahan:

Mestilah petai dan bilis (dibersihkan)
1 labu bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 keping asam
3 sudu besar cili giing
lada sulah
1 sudu kecil sos tomato
gula garam
sedikit air

Cara penyediaan:

Tumis dulu bawang dengan cili giling semua sampai garing dan naik bau.  Kalau dah achem-achem bersin tu maksudnya dah naik la bau tuh..hihi..Patu masukkan bilis dan garingkan sikit dulu..kemudian disusuli asam keping, petai, gula, garam, lada sulah.  Masak sebentar.  Masukkan bawang besar mayang untuk tambah rasa manis asli pada sambal...sedia dihidang..

Mee Goreng Cendawan


Selamat bersiaran kembali...

Kali ini menu ringkas jugak..mee segera goreng cendawan aje..
Aku guna mee yang kosong tu..
Dan macam biasala..tumis bawang dengan dendawan putih semua..
Tabur cili api..pastu bila gigit keluar asap..haha..
Kalau weekdays ni susah sikit nak masak beria2..sekadar menu gerai je sempatlah..apapun menu yang aku share ni harap dapatla menjadi inspirasi semua..

Jumpa lagi..

Sunday, 15 December 2013

Ayam Merah Cinta


Sedar tak sedar kita sudah di penghujung 2013.  Sudah semestinya tahun yang cepat berlalu diiringi suka duka kehidupan.  Apapun, Resepi Hari Hari masih di sini walaupun kadang menyepi agak lama.  

Seharian meluangkan masa bekerja di pejabat, menguruskan anak-anak, menyiapkan tempahan kek dan menguruskan rumahtangga bukanlah satu tugas yang mudah.  

Aku bersyukur Allah masih memberi kekuatan untuk aku meneruskan minatku dalam masakan dan juga dekorasi kek.  Pahit manis yang ditempuh sudah tentu memberiku pengalaman yang tidak dapat dibeli dengan wang ringgit.  

Benar kata pepatah, rezeki takkan datang bergolek;  manakan dapat sagunya jika tidak dipecahkam ruyong..manakan datang kejayaan tanpa usaha yang gigih..dan juga pengorbanan..

Seperti juga kita menetapkan KPI di tempat kerja, hobiku yang satu ini juga ada KPI nya...haha..biasanya setiap tahun atau bulan aku akan set target untuk aku capai....alhamdulillah, Allah sentiasa mendengar doa hambaNya..tapi kadang aku takut juga..dan sentiasa mengingatkan diri sendiri..Allah juga sentiasa menguji manusia..samada dengan kemewahan, kesenangan, kebahagian...selain kemurungan, kesusahan dan musibah.

Bukan selalu dapat luang masa untuk menulis..sekali sekala ambil peluang untuk bernovel...ahak..


Berbalik pada apa yang aku namakan Ayam Merah Cinta..kali ini aku cuba sediakan sesuatu yang amat ringkas tapi sedap...lauk ni boleh dimakan bersama nasi putih atau apa saja..lauk tambahla kiranya..

biasanya ibu-ibu akan menyediakan hidangan yang tidak pedas untuk anak-anak...jadi untuk bapanya kena sediakan lauk asing..baru lak laju makan...haha..

Apa lagi...jom tengok resepi yang boleh disiapkan kurang setengah jam..

Bahan-bahan:

1 pek ayam (stir fry) 
1/2 labu bawang besar (dadu)
2 ulas bawang putih (ketuk)
2 sudu besar cili giling
1 sudu kecik kicap manis
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1/4 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar sos tomato
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan:

Potong dadu dan bersihkan ayam.  Tumis bawang dan cili hingga garing.  Masukkan kicap dan gula.  Tujuannya untuk hhasilkan karamel yang boleh menambah rasa pada lauk nanti.

Kemudian masukkan ayam dan goreng hingga sedikit garing.  Peraskan dengan sos, garam, lada sulah dan minyak bijan.  Akhir sekali tambah air sedikt dan masak hingga ayam empuk.

Sunday, 10 November 2013

Monday, 23 September 2013

Banana in Filo Pastry with Hazelnut Chocolate Spread


Lapar la perut nih..teringin nak makan dessert yang bercoklat2 gitu..

Sebenarnya hati ni dah lama nak cuba guna filo pastry yang dah lama tido kat dalam peti ais tuh..
Mahal jugak beb harga dia..

So aku cek la bahan2 yang ada kat umah ni..Nutella..Pisang berangan..badam...hah!  Boleh la ni buat something..

So aku hamparkan la filo pastry tu..sapu dengan mentega..taburkan gula perang..serbuk badam dan letak pisang tengah2..pastu gulung berlapis dan sapu lagi mentega dan gula pada setiap lapisan..

Then bakar aje hingga kekuningan dan rangup..

Bila nak serve tu aku letak Butella je..pergh...menusuk kalbu bila masuk mulut..untuk sesape yang suka kombinasi pisang dan coklat kena try ler..simple..n yet delicious...

Selamat Mencuba..

Sunday, 22 September 2013

Pizza Bayam Campak-campak


 Selamat bertemu kembali..hmmm...bukan takat bersawang dah rumah aku nih..dah berhabuk bagai segala..agak lama rasanya tak menulis di blog kesayangan ni..kesibukan melanda..:)

Tapi aktiviti masak masih berjalan aktif..cuma lauk2 biasa je kan..nak share pun macam tak cun..hiii

Dek kerana hari2 nonton channel Food Network Asia..terpengaruh lak dengan benda2 western ni..
Weekend ritu tetiba teringin nak makan pizza..bila godek2 gobok ngan peti ais ada la pulak bahan2 nye..
Apa lagi..aku start ler menguli doh pizza yang aku campak2 aje..dan sediakan filling..

Tak sangka pulak..pizza bayam ni sedap wow...anak-anak dan mr hubby pun banyak makan..puas hati..
Jangan lupa cuba...!!!


Jom negok resepi..tapi aku agak2 je masa buat tuh..jadi puan2 pun boleh agak2 dan guna kuasa telepati gak ler nanti..insyaallah jadi..

Bahan-bahan Doh Pizza:

3 cwn tepung roti
1 paket yis segera (bancuh dengan 1/2 cwn air suam)
2 sudu gula
1/2 sudu garam
3 sudu susu segar
telur (optional tapi masa ni aku tak letak)
tepung semolina (untuk kasi permukaan pizza ada biji2 halus tuh dan tak melekat kat pan bila bakar)
1/2 cwn minyak sayur

Cara2:

Combine je semua bahan ni dan uli sesungguh hati..haa..air tu kena agak2 ler..kalu sikit sgt nanti keras..kalu lebih nanti melekat dan lembik nak uli..  Pastu rehatkan doh dalam bowl yang ditutup dengan towel lembab.  Dalam 30 minit gitu.  Pastu boleh dicanai dan bakar sekejap (5 minit).  Cucuk permukaan doh dengan garfu ye.

Untuk Inti:

Sautee 1 labu bawang besar dadu halus bersama capsicum dadu juga...
Pastu masukkan bayam dan perasakan...

Yang lain2 tu macam paperoni, tomato puree, mayo, mozarella, minyak olive sume standby ler untuk susun atas pizza nanti..

ok, ambik pizza doh tadi dan sapukan dengan tomato puree..pastu top up la dengan bayam sautee tadi..ratakan..tabur pulak paperoni..mayo..diikuti dengan renjis2 minyak olive sikit...last sekali tabur cheese sebanyak yang anda suka..bakar hingga garing dan masak..





Tuesday, 3 September 2013

Brucsheta


Simple and super easy..a must try..
Untuk sediakan Bruscheta, hiris serong roti Perancis..sapukan mentega, diikuti dengan sos dan mayo/ sandwich spread.  Letakkan / lapiskan dengan paperoni atau chicken layer.  Tabur mozarella cheese, oregano/ italian herbs dan bakar pada suhu 200oC dengan api atas selama 10-15 minit.  Selamat mencuba.

Tuesday, 13 August 2013

Dah habis Raya ke belum???

Pusat bandar kembali dibanjiri kenderaan..taman perumahan mula dipenuhi kereta-kereta penghuni rumah..kedai makan sudah banyak memulakan semula bisnes..bingit dentuman mercun sudah reda..kampung halaman kembali sedia kala..rumah mak ayah di kampung kembali sunyi tanpa sorak sorai anak cucu..

Ada yang masih becuti..ada yang sudah memulakan tugas..(dengan semangat yang kurang..hehe)..

Begitulah tiap kali musim perayaan..rasa teruja..seronok..bercampur baur..mengiringi Syawal yang tiba..dan meninggalkan Ramadhan yang berlalu pergi..moga Allah menemukan kita semua dengan Ramadhan dan Syawal tahun depan..Aamin..

Semakin meningkat usia, keterujaan menyambut Aidilfitri dirasakan semakin kurang..lebih menumpukan persiapan anak-anak barangkali..namun, apa yang paling aku nantikan adalah saat berkumpul bersama semua ahli keluarga..sambil menikmati juadah raya...menu yang wajib terhidang mestilah sate, nasi impit, kuah kacang, nasi dagang, nasi minyak, laksa, lontong, ketupat palas dan tapai pulut.  Wow..banyaknye..hehe..itulah yang dihidangkan setiapkali raya di kampungku..

Seiring dengan jumlah hidangan yang banyak..masa untuk menyiapkan juga tidak kurang hebat..tiapkali tiba malam raya, tidur lewat menjadi satu kemestian..dan bangun seawal 5 pagi juga kemestian..untuk memasak dan menyiapkan semua lauk pauk yang bakal dinikmati di pagi raya..sebab bizi terlampau juga la tak dapat aku  nak snap semua juadah..hihi..


Ada ayam masak tomato untuk dimakan bersama nasi minyak..


Ada juga tart nenas bunga yang aku sediakan di kampung..dibantu oleh adik-adik..

Hmmm..itu aje la yang dapat aku kongsi..tak sempat langsung nak snap juadah lain..tetamu dah sampai..hihi..Salam Aidilfitri..Salam Ukhuwah..dan selamat menjamu selera..

Thursday, 8 August 2013

Salam Aidilfitri

Resepi Hari Hari mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.  Mohon maaf sekiranya terdapat salah silap atau terkasar bahasa sepanjang daku mengepost di blog ini.  

Moga puasa kita semua diterima oleh Allah SWT.  

Mudah-mudahan amalan yang dijalankan sepanjang Ramadhan akan kekal bersama kita di bulan-bulan lain juga. (Nasihat dan peransang untuk diri sendiri)..:)

Tuesday, 30 July 2013

Spesis Kupang Ala Western


Salam Ramadhan..dah kat minggu terakhir kite...tak lama lagi Aidilfitri pule..raya-raya jugak..tapi puasa masih perlu dihayati bersama kan..hihi...itu yang sampai slow je nak update blog kesayangan ku ini..huwaa..

Ini lauk Ramadhan ke berapa pun dah lupa..tersangat la simple..sebenarnya aku pun tak pasti spesis kupang apa ni..tapi bukan lala..jadi aku cuba kekalkan kesegaran makanan laut ni (yang tak bape segar dah masa beli) dengan masak ringkas aje..

Ritu aku ada beli sepasu pokok rosemary..herba Inggeris tu...jadi aku tumis aje bawang putih dgn fresh rosemary yang aku petik sndiri..ditambah dengan fresh thyme yang aku beli..hehe..bau dia..fuhhh...very western gitu..itu je la resepinye..pastu aku letak salt n pepper..siap...dan sedap...

Kacang Buncis Goreng


Alahai..lauk ni simple sangat der..pernah share sebelum ni..so layaan je la ek..kihkih..(malas nak taip le tuh)..

Monday, 29 July 2013

Kentang Goreng Bilis Garing


Assalamualaikum...bila dah masuk banyak hari puasa ni dah mati kutu nak masak apa pulak..padahal punye la banyak buku resepi kat rumah..tapi nak match dengan bahan yang ada kat dapur susah juge..so bila tanye en hubby, lauk ni yang dia mengidam..tapi simple sebenarnya sedap dan tak muak bila buat berbuka selepas seharian perut kosong..

Lauk ini aku sediakan macam kat bawah ni ye..

Bahan-bahan:

Kentang (dadu dan goreng)
Bilis (goreng garing)
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih (cincang)
Cili api (hiris nipis)
Sos tiram
Sos tomato
Serbuk kunyit

Cara Penyediaan:

Tumis bawang.  Masukkan sos tiram dalam 2 sudu dan sos tomato dalam 1 sudu. Masukkan kentang dan gaul sebati.  Perasakan.  Masukkan bawang besar mayang jika suka.  Sejukkan sekejap.  Lepas itu baru masukkan bilis garing dan gaul bersama.  Baru bilis tidak lemau.  Selamat mencuba.

Thursday, 25 July 2013

Coklat Chips Cookies..

Alhamdulillah..sudah 16 hari kita berpuasa..hmm..terasa semakin hampir Ramadhan meninggalkan kita..persiapan raya makin rancak..tapi amalan di bulan mulia ni harap kita tidak lupa..insyaallah semua akan dapat ganjaran di akhirat..aamin..

Bercakap pasal biskut raya ni aku bukanlah terer sangat..hihi..suka gak cuba resepi..tapi setakat ni aku lebih suka tengok2 biskut kat kedai yang macam2 kaler dan bentuk..seronok tengok idea-idea baru yang kadang tak terlintas nak buat..mungkin untuk tujuan bisnes, appearence sangat penting bukan..rasa juga tak terkecuali..kadang aku beli gak biskut raya sebab nak cuba..

Buat biskut ni tak macam kek atau roti..perlu komitmen tinggi sebab nak bentuk satu2..dan tunggu lama untuk habis bakar..itu yang kena tunggu masa yang betul2 sesuai untuk mulakan projek biskut raya nih..

Apapun, secara tak sengaja aku dapat resepi coklat chips cookies dari ofismate..sbb senang, so aku nk la try gak buat..sedap..n simple..


Jom kita tengok resepi..

Bahan-bahan:

Untuk ayak:
2 cwn tepung
1/4 cwn serbuk koko
1 sudu kecil baking powder

1 1/2 cwn brown sugar
1 cwn butter
1 biji telr
1 sudu kecil vanilla
1 cwn coklat chips

Pukul gula dan butter hingga sebati.  Tidak perlu terlalu lama.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Diikuti tepung dan uli hingga jadi doh.  Bentukkan dan bakar selama 15 minit pada suhu 170oC.

Tuesday, 23 July 2013

Red Velvet Cheese Brownies

 Salam 15 Ramadhan...malam ni teraweh dah baca Qunut kan..cepat masa berlalu..pejam celik tido dah nak habis Ramadhan...semoga kita semua dirahmatiNya...aamin..

Semalam aku jalan2 kat blog Spice Journey..ternampak lak kek comel lotey ni..teringin pulak nak mencuba..sebagaimana yang pernah aku ceriterakan sebelum ini, Cheese Cake dan yang seangkatan dengannya bukanlah kegemaranku..sebab pelik tapi benar jugak, aku tak makan cream cheese atau apa2 yang ada terbitan rasa susu...termasuklah soya..hmmm..rugi kan..tapi nak wat camner..dah anak tekak ni takleh telan..rasa semacam aje..kadang2 rasa ralat gak..ye la..aku suka baking tapi cheese cake tak masuk dalam list..hehe..boleh buat tapi nt xde sape nak habiskan...kwang..kwang..

So, berbalik pada cerita Red Velvet Cheese Brownies ni..resepi aku rujuk kat SINI tapi dah modified ikot bahan yang aku ada la..thanks Puan Sheila atas perkongsian resepi yang hebat..mengikut kata hubby yang suka cheese sedap katanya..tapi aku bukan good judges la for sure..


Kat bawah ni pulak resepi yang aku dah modified untuk separuh adunan dan juga menggunakan susu segar instead of sour cream macam yang dinyatakan dalam resepi asal..jom cuba..

Bahan-bahan brownies:

125g butter dan 1/4 cwn minyak dicairkan bersama secara double boil
Satukan dan ayak:
1 sudu besar cocoa powder
1 cwn tepung kek (boleh beli kat kedai bakery)

1 biji telur
1/2 cwn gula kaster
1/2 sudu teh vanilla

Gaul bersama:
1/2 sudu teh pewarna merah
100ml susu segar

1/2 sudu teh lemon juice @ cuka
 1/2 sudu teh soda bicarbonate
(bancuh immediately sebelum masuk dalam adunan kek)

Cara Penyediaan:

Pukul sebati gula dan telur.  Masukkan vanilla.  Diikuti bancuhan susu dan tepung secara selang seli.  Sudahi dengan tepung.  Masukkan bancuhan soda dan jus lemon dan gaul cepat.  Terus bakar pada suhu 170 selama 15 minit.

Bahan Cream Cheese Topping:
350 g cream cheese
1 cwn gula aising
 1 biji telur
1 sudu besar lemon juice

Pukul sebati cream cheese yang telah dilembutkan.  Masukkan gula.  Pukul lagi. Masuk telur dan pukul sebati.  Akhir sekali masukkan  lemon juice.

Bila kek telah separuh masak, tuangkan cream cheese ke atas kek.  Corakkan kek mengikut kegemaran. Bakar lagi hingga kek masak selama 15-20 minit lagi.  Cover loyang kek dengan aluminium foil untuk dapatkan hasil yang cantik.  Selamat mencuba.

Wet Butter Prawn

Assalamualaikum..bertemu lagi..Ramadhan semakin berlalu..Syawal semakin menjelma...semoga puasa kita diterima Allah s.w.t hendaknya..aamin..

Masak apa semua tu?  Hari2 mesti pikir nak masak apa untuk buka puasa..nak masak sendiri ke? Nak masak kat Bazar Ramadhan ke? Nak masak kat fast food restaurant ke? Atau nak recycle lauk semalam aje..heheh...atau buka kat masjid saja...

Walau apa pun cara, yang penting apa yang kita makan tidak memudaratkan kesihatan..ehem..macam nak bagi ceramah kesihatan pulak rasanya..diri sendiri pun tak ikot rules sangat..main bedal ikot tekak je..haha..

Bukan apa, untuk resepi kali ni aku cuba guna bahan yang sihat sikit..

Sebelum tengok resepi..nak tanya sikit..sape suka atau peminat tegar udang?  Haa..angkat tangan...!!..

Hiii...agaknya ramai ke yang tak suka seafood ni ek..ermmm..tu la..aku ni memang suka makan udang..tapi kan, tiba2 masa pregnant anak sulung dulu aku jadi "benci" ngan udang ni..hatta udang kering sekalipun..tak tau nape..pendek kata pantang bau atau tengok..pelik tapi benar..kuasa Allah..tapi nasib baik bila dah habis berpantang aku jadi "normal" balik..hehe..korang jugak mesti ada macam2 citer pelik masa pregnant kan..

Dah la tu..jom kita tengok resepi pulak..resepi ni ringkas, cepat, mudah tapi sangat lazat...cuba dulu baru tau...haaaa

Bahan-bahan:

Udang segar
Daun kari
4 ulas bawang putih cincang
Cili api potong halus
Butter dan minyak jagung/ olive oil untuk menumis 
Tepung jagung
Susu cair
Chicken stock
Pepper

Cara Penyediaan:

Bersihkan udang dan gaulkan dengan sedikit tepung jagung.  Goreng sekejap dalam minyak banyak dan panas.  Dalam 2 minit je.  Angkat dan toskan.  Dalam kuali lain, cairkan butter dan minyak.  Bila panas, masukkan daun kari, diikuti dengan bawang putih serta cili api.  Tumis hingga sedikit garing.  Masukkan udang dan susu cair.  Perasakan dengan serbuk chicken stock, white pepper, gula dan garam.  Masak sebentar. Jangan terlalu lama kerana udang akan keras.  Selamat mencuba.



Ramadhan ke berapa ye..Kacang Buncis Goreng Telur

Salam Ramadhan...hummm..hajat hati nak update menu masak hari-hari sepanjang Ramadhan ni..nampak gayanya tak kesampaian jugak..aduhai..masa sangat mencemburui aku..haha..itu la kan..
 Camaner pun aku cuba gak motivate diri sendiri..mengikut keupayaan diri juga la..dan tahap kepenatan setiap hari..Alhamdulillah..Allah masih beri kekuatan untuk aku terus berkongsi apa yang aku masak dari dapur aku nih..kadang-kadang tu aku memang masak, tapi simple sangat jadi macam tak syok nak upload kan..contoh entry ni la..haha...apapun, mungkin berguna lauk simple ni untuk rujukan anak-anak bujang aku (buat masa ni la..heheh)..esok-esok..insyaallah...

Bila tengok blog kawan-kawan lain yang sangat aktif rasa semangat la jap..tapi mungkin agak susah dibandingkan antara fulltime blogger dengan part time macam aku ni..terikat dengan tugasan harian yang lebih utama..dan keluarga semestinya..tapi full time blogger ni la yang banyak memberi insprasi pada blogger suam2 kuku macam aku nih..kadang tu aku sangat salute, kagum dan respect dengan kejayaan dan  pencapaian diaorang..insyaallah mungkin bila dah pencen bila2 (lambat lagi tu) aku pun berpeluang ikut jejak mereka yang dah tersohor..contoh macam Kak Azlita Masam Manis, Mat Gebu Tiffin Biru, Spice Journey dan ramai lagi yang tidak tersebut di sini..tahniah pada semua...:) Teruskan berkarya dan memberi inspirasi..

Panjang lak bebel aku hari ni..tengah ringan tangan...haha..jom la tengok sikit resepi simple lagi ringkas kot nak cuba...layaann..

Bahan-bahan:

Kacang buncis potong
3 ulas bawang putih cincang
1/2 labu bawang besar mayang
1 sb cili boh
1 biji telur
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara Penyediaan:

Tumis bawang dan cili hingga naik bau.  Masukkan kacang. Diikuti telur dan kacau hingga telur jadi scramble.  Perasakan.  Tambah air sedikit untuk sebatikan rasa.  Selamat mencuba.

Saturday, 13 July 2013

3 Ramadhan: Pulut Kuning dengan Serunding


Selamat Berpuasa semua..menjadi kegemaran aku sentiasa makanan berasaskan pulut...puasa2 ni tekak teringin lak nakn makan pulut cecah serunding..jadi aku tanak sikit je la untuk sendiri makan memandangkan husband tak bape minat..hehe..bahan-bahan tak perlu citer la eh..biasala..senang punye kaedah..aku tanak dalam rice cooker je..terus masuk santan, garam, serbuk kunyit sikt dengan daun pandan..cuma make sure air yang tidak terlebih supaya pulut masak sebiji-sebiji dan tidak lembik..selamat mencuba...

3 Ramadhan: Sandwich Sardin Cili Api untuk sahur


Haaa...jumpa lagi..walaupun masa untuk mengupdate blog ni semakin terbatas, sedaya upaya aku cuba jugak luangkan masa..maklum ler..fulltime keja kat ofis..fulltime housewife jugak..hahah...busy 24 jam rasanya..wokey lah...untuk entry yang super simple ni aku sediakan sandwich sardin je untuk sahur..letak cili api hiris halus untuk ada kesan letupan gitu dalam mulut..heheh...yang lebih2 boleh anak2 makan untuk breakfast kan..chow...

Ikan Merah Masak Acar


Hai...actually lauk ni dah lama masak..cuma tertinggal lak nak upload..antara cubaan masak pertama kali untuk lauk rekaan semata2 ni..sebab dah takde idea nak masak apa..tapi masa tu teringin nak makan ikan punye lauk..so, jadi la camni..tapi sedap je aku rasa..sebab aku ni tak bape minat lauk yang bersantan..selain sup, mungkin uols boleh cuba lauk ni kan...jom layan resepi kat bawah ye:

Bahan-bahan:

Ikan merah
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 labu bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih cincang
2 biji tomato

Cara Penyediaan:

Mula2 tumiskan bawang.  Masukkan bahan-bahan lain termasuk tomato.  Bila garing sikit masukkan ikan.  Tambah air dan perasakan.  Sedia dihidang..

Thursday, 11 July 2013

2 Ramadhan..Buka puasa dengan Laksa Nyonya..

  
Selamat Berpuasa..hari kedua buka puasa malam tadi aku sediakan Laksa Nyonya yang jadi faberet encik husband..cuma tak cukup bahan sikit..tauhu ngan fish cake dan kacang panjang...jadi aku ganti ngan kentang aje ler..hehe..Jom tengok resepi la..

Bahan-bahan:

1 labu bawang besar
1 labu bawang merah saiz sederhana
3 ulas bawang putih
1 genggam udang kering
3 sudu besar cili giling
1 inci halia
3 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
(kesemua di atas diblender)
 Udang segar (jika nak)
Ayam potong dadu
1 kotak santan Ayam Brand
Fish Cake hiris nipis
Fish ball
Kacang panjang
Daun kesum
Bunga kantan
Asam keping

Cara Penyediaan:

Tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau.  Masukkan ayam/ daging.   Bila sedikit empuk, boleh masuk asam keping, daun kesum, bunga kantan dan fish ball, fish cake bagai..masukkan air je dulu sementara semua bahan sebati.  Last sekali masuk santan dan masak lagi. Perasakan dengan garam, gula dan chicken stock.  Masuk kacang panjang.  Sedia dihidang bersama daun ketumbar, telur rebus dan ulaman yang disukai.  Selamat mencuba.
 

2 Ramadahan..Sahur Nasi Goreng Cendawan


2 Ramadhan..sahur biasa saja..nasi goreng cendawan..keropok dan dessert Pavlova..heheh..

Wednesday, 10 July 2013

Gulai Telur


Ini lauk express masa takde bahan nak masak..hihi..tapi serius sedap dan tidak muak...menggabungkan telur puyuh dan telur ayam..jom cek resepi..

Bahan-bahan:

3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Kunyit hidup
Halia
Serai
Santan/ susu cair
Lobak merah

Cara Penyediaan:

Tumiskan bawang, kunyit dan halia.  Masukkan serai.  Kemudian diikuti santan.  Masukkan telur dan lobak.  Asam keping untuk seimbangkan rasa.  Masak hingga mendidih dan perasakan.