Monday 12 November 2012

Puteri Ayu


Woww..salam semua..jumpa lagi..hari ni pagi2 nak g kerja keta dah buat hal..enjin dok krek ek ek saja..tak hidup la awak..hummm..jam dah kol 8 lebih..masuk kije 8.30..ayyaa..dah la ada meeting urgent kol 9.30..nak buat preparation lagi..adohhhh...hummm...seb baik ler mr hubby ada..tolong anto..kalo tidak..jawabnye terus cuti buat maruku Deepavali la jawabnye..haaa...

Kali ni saya nak kongsikan satu lagi resepi yang saya cuba..Kuih Puteri Ayu..jom layan resepi dulu:


I am posting this recipe to the
Aspiring Bakers #25 - Steaming Hot Cakes (November 2012) hosted by Miss B of Everybody Eats Well in Flanders.  Explore the journey HERE.



Bahan-bahan:

4 biji telur/ eggs
1 cawan gula halus/ sugar
1 sudu kecil ovalette
2 cawan tepung naik sendiri (asal plain flour)/self raising flour
1/2 cawan santan pekat (saya guna ayam Brand)/coconut milk
Perisa dan pewarna pandan/ pandan falavor and color

Inti Kelapa/ grated coconut filling:

2 cawan kelapa putih parut/ 2 cups white grated coconut
1 sudu besar tepung ubi/ 1 tbsp topioca flour
1/2 sudu kecil garam/  1/2 tspn salt
* gaul bersama hingga sebati

Acuan 

Cara Penyediaan:

Pukul telur dengan gula hingga betul2 kembang dan gebu.  Masukkan ovelette dan pukul lagi.  Masukkan tepung selang-selikan dengan santan pekat.  Masukkan perasa dan pewarna pandan.

Panaskan kukusan.  Sapu minyak pada permukaan acuan.  Tekan-tekankan kelapa pada dasar acuan.  Kemudian tuangkan adunan ke dalam acuan hingga 2/3 penuh.  Nak senang, transfer adunan ke dalam jug kecil.  Kukus pada api sederhana selama 15 minit.  Sejukkan sekejap sebelum dikeluarkan.  Kuih akan lekang dengan sendiri dari acuan dan mudah saja dikeluarkan.  Selamat Mencuba. 

Beat well eggs and sugar till soft and smooth.  Add in ovalette.  Sift in flour alternately with coconut milk in 3 batches.  Pour into small cups (lined with white grated coconut-see picture below).  Steam for 15 minutes at medium fire.  Ready to serve.






No comments:

Post a Comment