Sunday 4 November 2012

Crispy Potato "Sambal"

Selamat berhujung minggu..jika semalam saya sediakan hidangan berkuah, entry hari ini merupakan dish sampingan yang boleh disediakan bersama lauk utama..tapi bagi saya, yang ringkas pun boleh jadi lauk utama..terutamanya bila dah kehabisan idea nak masak..ada setuju?? hihihi..Apapun, menu ini antara yang biasa juga saya sediakan..kadang makan ngan nasi..kadang buat snek je..nak masak pun senang..jom tengok resepi dulu..

Resepi: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

4 biji kentang dihiris nipis
Minyak untuk menggoreng
1 biji bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam
2 inci gula melaka
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara Penyediaan:

Mula2 goreng kentang hingga garing, sejukkan.  Sementara itu, dalam kuali lain, tumiskan cili kisar bersama bawang hingga garing.  Masukkan asam, gula, garam dan gula melaka.  Masuk air sedikit untuk sebatikan rasa.  Masak hingga kering.  Sejukkan.  Akhir sekali, satukan kentang dan sambal, gaul rata sebelum dihidang.

Kedua-dua bahan perlu sejuk dulu untuk kekalkan rasa rangup.  Jika digaul ketika masih panas, kentang akan jadi lemau.

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment