Kali ini saya nak share satu resepi yang amat menyihatkan dan ringkas. Makanan Vietnam ini biasa dimakan dengan sos pencicah yang pelbagai. Antaranya menggunakan kombinasi kekacang dan sos ikan, bijan dan sebagainya. Cuma untuk entry ini saya hanya buat roll nye sahaja, cicah sos dan mayonis. Tapi budak2 kurang suka la..sebab sayur. Hihi..
Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
Rice paper
Air suam
Carrot
Daun ketumbar
Daun pudina
Taugeh
1 biji telur
1 ulas bawang putih
Cara-cara:
Tumis bawang
putih yang telah dicincang. Masukkan
taugeh, kacau dan pecahkan telur.
Masukkan garam dan pepper. Angkat
dan sejukkan. Bila sudah sejuk, gaul
bersama sayuran laun yang dipotong halus-halus.
Untuk menggulung, basahkan rice paper dengan air suam, kemudian gulung
inti macam buat popia. Sedia dihidang
bersama sos kegemaran.
No comments:
Post a Comment