Wednesday, 3 October 2012

Mocha Cake Cream Cheese Frosting


Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Celoteh Suri:

Hari ni macam nak celoteh dula pulak..hihi..sebabnya kek ini sedap (puji diri sendiri nampak)..tak...puji kek ni ha..Anyway, idea mencuba ciptaan atau RnD kek mocha ni setelah terjumpa paket 3-in-1 Mocha jenama MILO tuh.  Hari tu masa pergi kedai bakery adalah diaorang tengah demo kek mocha, bila rasa sedap juga..Jadi datang ler idea nak cuba..nasib baik ok..tekstur akan moist jika guna air..tapi kalu guna sour cream akan jadi gebu sedikit..Rasa mocha yang wangi sangat menggoda sape2 yang suka cafein flavored ni..tapi kan..yang paling tak tahan tu the topping..macam saya pernah habaq sebelum ini, saya kurang boleh telan hasil tenusu ni, sebab tu instead guna butter, saya ganti dengan krimwell tuh..dan xde rasa susu jadinya..apa lagi..sekejap je saya telan kek ni..buat pun tak banyak sebab RnD..takut tak jadi akan membazir kan..huuuu..tercapai juga hasrat nak makan cream cheese frosting ni...walaupun tak kesampaian masa buat red velvet tempoh hari..apapun, jom tengok resepi mudah..kek boleh siap dalam masa sejam je.. (cuma abaikan je sapuan frosting yang main sapu je..sebab nak makan cepat..kihkih)

Resepi Mocha Cake Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan:

2 biji telur saiz sederhana
100 ml minyak jagung Daisy
50 ml air/ susu segar/ sour cream
90 g gula kaster
150 g tepung naik sendiri- ayak
50 g Instant 3-in-1 Mocha (boleh adjust ikut preference masing-masing)
Sedikit perisa kopi

Cara-cara:

Pukul telur hingga kembang.  Masukkan gula dan pukul lagi.  Seterusnya masukkan 40ml minyak dulu dan pukul sebati.  Masukkan perisa kopi dan air atau susu segar.  Kemudian boleh la dimasukkan tepung yang telah digaul bersama mocha sedikit demi sedikit.  Akhir sekali baru masukkan minyak lagi 40 ml tu dan pukul sekejap at high speed.  Bakar selama 30-40 minit pada suhu 175oC.

Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan:

5 sudu besar cream cheese
2 sudu besar creamwell
5 sudu besar icing sugar (boleh lebih atau kurang)
Vanilla

Cara-cara:

Pukul creamcheese dengan creamwell dulu hingga lembut.  Masukkan vanilla.  Kemudian gula icing dan pukul lagi.  Boleh adjust tahap kemanisan dan tekstur yang diingini dengan gula icing tadi.  Boleh dihias pada kek mengikut citarasa masing-masing.





No comments:

Post a Comment