Sumber:
resepiharihari.blogspot.com
Celoteh Suri:
Hari ni macam nak celoteh dula pulak..hihi..sebabnya kek ini sedap (puji diri sendiri nampak)..tak...puji kek ni ha..Anyway, idea mencuba ciptaan atau RnD kek mocha ni setelah terjumpa paket 3-in-1 Mocha jenama MILO tuh. Hari tu masa pergi kedai bakery adalah diaorang tengah demo kek mocha, bila rasa sedap juga..Jadi datang ler idea nak cuba..nasib baik ok..tekstur akan moist jika guna air..tapi kalu guna sour cream akan jadi gebu sedikit..Rasa mocha yang wangi sangat menggoda sape2 yang suka cafein flavored ni..tapi kan..yang paling tak tahan tu the topping..macam saya pernah habaq sebelum ini, saya kurang boleh telan hasil tenusu ni, sebab tu instead guna butter, saya ganti dengan krimwell tuh..dan xde rasa susu jadinya..apa lagi..sekejap je saya telan kek ni..buat pun tak banyak sebab RnD..takut tak jadi akan membazir kan..huuuu..tercapai juga hasrat nak makan cream cheese frosting ni...walaupun tak kesampaian masa buat red velvet tempoh hari..apapun, jom tengok resepi mudah..kek boleh siap dalam masa sejam je.. (cuma abaikan je sapuan frosting yang main sapu je..sebab nak makan cepat..kihkih)
Resepi Mocha Cake Cream Cheese Frosting
Bahan-bahan:
2 biji telur saiz
sederhana
100 ml minyak jagung
Daisy
50 ml air/ susu segar/
sour cream
90 g gula kaster
150 g tepung naik sendiri-
ayak
50 g Instant 3-in-1 Mocha
(boleh adjust ikut preference masing-masing)
Sedikit perisa kopi
Cara-cara:
Pukul telur
hingga kembang. Masukkan gula dan pukul
lagi. Seterusnya masukkan 40ml minyak
dulu dan pukul sebati. Masukkan perisa
kopi dan air atau susu segar. Kemudian
boleh la dimasukkan tepung yang telah digaul bersama mocha sedikit demi
sedikit. Akhir sekali baru masukkan
minyak lagi 40 ml tu dan pukul sekejap at high speed. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 175oC.
Cream Cheese
Frosting
Bahan-bahan:
5 sudu besar
cream cheese
2 sudu besar
creamwell
5 sudu besar
icing sugar (boleh lebih atau kurang)
Vanilla
Cara-cara:
Pukul
creamcheese dengan creamwell dulu hingga lembut. Masukkan vanilla. Kemudian gula icing dan pukul lagi. Boleh adjust tahap kemanisan dan tekstur yang
diingini dengan gula icing tadi. Boleh
dihias pada kek mengikut citarasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment