Saturday 6 October 2012

Bihun Goreng Di Raja

Sumber: resepiharihari.blogspot.com


Apa hal la pulak jadi bihun di raja kan..sebab kaler kuning je..haha..bosan gak asek merah je..lagipun budak2 takleh makan letak cili..asek komplen manjang.  Cuma kali ni saya letak kerang dalam bihun ni..sebab kalau buat sambal asing takut tak habis...simple untuk sarapan dan sepanjang hari..

Bahan-bahan:

Bihun (Suri guna PAMA sebab tekstur ok)
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Kerang
Telur (Scramble)
Serbuk kunyit
Garam gula
Kicap Cair
Sos tomato
Kubis
Kucai

Macam biasa, tumis bawang..masukkan kerang.  Tumis hingga sedikit garing.  Kemudian boleh dimasukkan sayur kubis.  Diikuti dengan bihun yang telah dibasuh dan serbuk kunyit.  Tambah air untuk lembutkan bihun.  Masukkan kicap, sos tomato, garam dan gula.  Akhir sekali masuk telur scramble dan sayur kucai.



No comments:

Post a Comment