Friday 12 October 2012

Milk Yogurt Loaf



Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Sumber: www.atkokken.com

Selamat pagi..(12.50pagi)..huwaaa..mata dah ngantok..tapi sebab excited sangat buat loaf ni tadi..nak kena upload jugak gambar...tapi tu la..tak puas hati..gambar tak menarik sangat...malam2 takde natural light..hihi..pastu lagi satu susunan dan mutu persembahan pun biasa saja..sebab tak sabar2 nak terus potong roti..patut tunggu sejuk dulu kan..dah nak tumbang sebenarnya roti keping ni..tu yang kena ada support belakang..apapun, sebanarnya saya tak rancang pun nak buat milk loaf ni..tapi disebabkan terlupa membeli roti untuk breakfast anak, saya pun cari la resepi yang lain pula..entry terdahulu ada saya masukkan sebagai Roti Bata.  Kali ini menggunakan olahan resepi asal dari www.atkokken.com.  Tapi hasilnya sangat memuaskan hati.  Makan macam tu je pun dah sedap..lemak2 gitu..

Nak citer lagi nih..sejurus masak roti ni..tiba2 mengidam nak makan roti cicah sardin..apa lagi..sardin ada..terus masak jap..tengah2 malam buta melantak roti ngan sardin..heaven sungguh..hahah..macam buruk je bunyi gelak...

Kalau perasan kan, atas roti tu dah hilang sikit crustnye..ada la ceritera..resepi ni sebenarnya saya pun tak pasti nak agak volumenya besar mana bila dah masak..jadi buat la ikut resepi dan ubah2 sikit..bila dah naik kali kedua tuh..dah lebih dari saiz loyang...alamak..nak keluarkan takut nanti efek pulak kat roti..sebab dekat stage ni nak tunggu masuk oven je..hmm..pikir punye pikir..bakar saja la..apa lagi..roti naik lagi sampai bumbung oven..ayyyaa..camne nak control api..terus tukar api bawah je..yang belah atas dah jadi macam payung..sebab tu saya potong topi tuh..buat cicah ngan sardin..hihi..sebab kalau bentuk tak sama macam kat kedai, anak tak nak makan..bentuk la..rasa tak tau lagi kan..hiii

Mak ai..panjangnye bebel..sebab citer roti ni best..pastu dah pagi..bila buat sandwich telur untuk bfast pegi tadika..nasib baik la tuan punya roti ni ngangguk2..dan habiskan 2 keping roti..lega rasanya..cuma saya masih tak puas hati..selagi tak pandai exact sukatan untuk muat2 je loyang bertutup yang Suri guna..patutnya roti kenan naik 2/3 saiz loyang je..baru ngam2 sampai cecah penutup loyang dan akan hasilkan roti yang petak betul..next time buat lagi..sebab resepi ni sangat memenuhi citarasa dan mudah..jomkita tengok resepi dan gambar2 lagi..jom!

Bahan-bahan:

540 g tepung roti 
60 g tepung kek
10 g yis 
30 g milk powder (sayaguna 4 scoop susu anak-hihi..habis la susu asyik meroti je keja..kakhakak)
80 g gula
9 g garam halus
1 biji telur saiz A
250 g fresh milk
150 g plain yogurt (asal guna whiping krim..tapi xde, jadi saya ganti dengan yogurt. boleh guna 1 cawan plastik yang siap beli tu dah ngam2 150g..jadi guna semua)
1/2 sudu kecil bread improver (kena bubuh sebagai emulsifier)
30 g minyak jagung (Suri tambah)

Cara-cara:

Suamkan susu dulu dengan panaskan kejap.  Masukkan yis..pastikan jangan panas tapi suam kuku je..nanti mati lak yis..buh gula sikit..dalam bekas lain, satukan semua dry ingredients..gaul rata/ ayak..buat lubang kat tengah2...tuang yogurt..telur..pastu pukul sikit samaai sebati 2 bahan nih kat tengah2 lubang tepung..kemudian masuk minyak..(tinggal sikit untuk minyakkan tangan)..kemudian masukkan susu yis tadi (yang telah diferment 10 minit)..perlahan-lahan ratakan tepung ke dalam liquid ingredients..buat pusaran gitu..lepas tu boleh digaul dan diuli hingga lembut dan tidak melekat pada bekas..kat tangan takpe melekat..teruskan menguli adunan..tarik2..tonyoh2..boleh buat apa saja senaman tangan..nak tai chi pun boleh...hihi..kemudian..dalam bekas lain yang tinggi sikit..sapukan minyak pada permukaan sampai atas..bulatkan doh dan letak dalam bekas..tutp dgn kain lembab dan biar naik 2x ganda dalam 1 jam gitu..jangan lebih proof..nanti roti keras dan kering..kemudian boleh tumbuk2 roti untuk kuarkan angin..nak senang sebelum tumbuk kita sapu minyak kat tangan..baru tidak melekat dan senang nak handle....bagi kan doh kepada 3 bahagian..timbang biar sama berat..yg ni dalam 400g untuk seketul...kemudian ulu sikit..leperkan..lipatkan macam swiss roll..letak dan susun sederet dalam loyang..tutup cover loyang dan biar naik lagi dalam 20 minit..(masa ni tak boleh bukak cover sebab roti dah terlebih naik)..jadi Suri sarankan kalau nak cuba, kena agak dengan saiz loyang..untuk loyang 8x4x4 ni kena guna 2/3 adunan je rasanya..pastu boleh bakar terus pada suhu 170oC selama 30 minit.  Tunggu sejuk dulu baru dipotong/ hiris..selamat meroti..



Roti sebelum masuk oven.


Baru kuar oven..walaupun nampak garing kulitnye..tapi sangat lembut dan gebu..








Haa...dah selamat jadi sandwich pagi tadi..yummy..


No comments:

Post a Comment