Friday 5 October 2012

Kari Udang


Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

Udang
1 labu bawang merah (cincang halus/ blend)
3 ulas bawang putih
Cili giling (bergantung)
3 sudu besar rempah kari ikan/udang
1/2 inci halia
1 sudu kecil kerisik
1 kotak/ 1 cawan santan pekat
2 inci gula melaka
Kentang
Asam keping
Garam gula

Tumis bawang dan cili hingga sedikit garing.  Masukkan rempah kari yang telah dipaste dengan air sikit.  Masukkan santan sedikit dulu dan air.  Masukkan kentang dan tunggu hingga masak.  Kemudian boleh dimasukkan udang, masak dalam 5 minit lagi, jangan lebih masak nanti udang jadi keras.  Kemudian boleh dimasukkan santan lebihan. Kerisik juga.  Dan perasakan.  Boleh dihidang. 


No comments:

Post a Comment