Alahai...pisang mas ni banyak lagi tak usik..dapat dari kampung ritu..lagi dibiar nanti busuk..langsung takleh makan..hmm..masalahnya dah tak tau dah nak masak apa guna pisang nih..roti pisang dah penah try..kek pun pernah try..tapi ada satu resepi yang belum dicuba...chocolate banana bun..tarang!!!..
Haaa..ini lah hasilnya ban pisang coklat..resepi yang digunakan ni menghasilkan roti yang sangat lembut..cuma rasanya lenkali kena letak lebih sikit cocoa powder to enhance the color kan..cumanye..kali ni pun dah terlebih proofing..dok kusyuk tengok Korean Drama sampai lupa kat roti yang tengah kembang..hihi..rasa pun lenkali nak tambah gula..kasi manis lemak sikit..
Jom..tengok resepi pula...(masa tulis resepi ni..bun dah tinggal 2 ketul je..dah buat minum malam tadi 2 ketul..breakfast cicah milo ais 2 ketul..lunch seketul lagi..haha...)
Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
3 cawan tepung roti
1/2 tsp garam
2 sudu besar gula
1 biji telur
3 sudu makan Canola oil
1 tsp vanilla
30g water roux
1/2 cawan susu segar suam
7 g yis
3 biji pisang mas (lenyek)
Cara penyediaan:
Mula2 sediakan water roux..boleh refer kaedah dalam entry roti dan bun sebelum ini. Campurkan semua bahan liquid dan kacau sebati. Dalam bekas lain, larutkan yis dan susu suam. Tuangkan semua bahan liquid di tengah2 well yang dibuat dalam bekas yang mengandungi adunan tepung...dan uli hingga lembut..adunan ini memang agak lembik..uli juga dan jangan tambah tepung..boleh lengserkan minyak sikit pada tangan atau bekas..kemudian biar doh naik 2 kali..tumbuk..bentukkan..dan bakar selama 25 minit pada suhu 170oC. Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment