Sumber:
mybakingaddiction
1 ¼ cawan tepung naik
sendiri (ayak)
¼ teaspoon garam halus
¾ cawan sour cream
2 biji telur saiz A
¾ cawan gula kaster
Lemon zest dari 1 biji
lemon
4 sudu besar butter/
margarine cair
½ teaspoon vanilla
2 sudu besar lemon base
Sunquick
Pukul telur hingga kembang.
Masukkan sourcream dan pukul lagi.
Dalam bekas berasingan, pukul butter/ marjerin cair dengan gula hingga
kembang. Masukkan lemon zest, diikuti
lemon base. Pukul rata. Kemudian, masukkan tepung berselang- seli
dengan adunan telur-sourcream tadi.
Maksudnya 2 sudu tepung, 2 sudu telur-sourcream mixture. Sehingga habis adunan. Sudukan dalam cup dan bakar selama 25 minit
pada suhu 175oC.
Cream cheese frosting:
5 sudu besar cream cheese
pada suhu bilik
2 sudu besar krimwell
1 sudu kecil perahan
lemon
1 sudu kecil lemon base
sunquick
Gula aising (jumlah
bergantung kepada masing-masing)
Pukul cream
cheese dan creamwell hingga kembang.
Masukkan lemon base dan perahan lemon.
Pukul lagi. Kemudian boleh
masukkan gula aising yang telah diayak sedikit2 hingga mendapat tekstur dan
kemanisan yang diingini. Boleh dipaip
atas kek dan dihias ikut kreativiti.
Selamat bercupcake.
Comot2 je letak dalam cup..sebab kejar masa kan..maklumler..jap agi nak masuk opis balik..hihi..
Ini rupa kek baru lepas bakar..dah sejuk sikit baru letak topping..hmm..resepi ni dapat dalam 12 cup..masa prepare sejam sekali ngan hias..resepi ni patut guna lemon base juga untuk Sunquick tu..tapi masa buat ni ada oren punye je..jadi hentam saja la..rasa mix antara oren dan lemon..tak pe la kan..adik beradik je tu..hihi
No comments:
Post a Comment