Sunday 23 September 2012

Sambal Sotong


Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:
½ kg sotong saiz sederhana
4 sudu cili giling (guna brand ADABI memang pedas sangat)
2 inci gula Melaka (nise)
3 sudu gula
1 sudu kecil garam
Black pepper
1 labu bawang besar- kisar
3 ulas bawang putih – kisar
1 inci halia – kisar
Minyak zaiton untuk menumis

Cara-cara:

Sotong dikeringkan air dulu dalam kuali tanpa minyak. Tapis dan buang air, toskan.  Dalam kuali lain, tumis bahan kisar dengan cili giling hingga betul2 pecah minyak.  Masukkan sotong.  Diikuti gula, garam dan nise.  Masuk air sikit untuk larutkan semua perasa.  Masak hingga sotong benar2 masak dan sebati dengan sambal.  Selamat Mencuba.

Celoteh Suri:

Resepi ni guna olive oil sebab sambal akan jadi wangi dan menyihatkan.  Lagi satu, bila letak gula Melaka, sambal akan rasa lagi sedap.  Makan ngan nasi lemak pun sedap nih…

No comments:

Post a Comment