Wednesday 26 September 2012

Donut


Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

150 g tepung roti
50 g tepung kek
1 biji telur
20 ml air suam
2 sudu besar gula
30 g water roux
5 g yis
2 sudu susu tepung
30 g minyak jagung Daisy
¼ sudu teh bread improver
¼ sudu teh Pelembut donut
Sedikit garam

Cara-cara:

Water roux:

Satukan 100 ml air dengan 20 g tepung roti.  Kacau atas api perlahan sehingga jadi macam gam kanji.  Angkat dan sejukkan.  Tutup bekas agar tidak jadi kering.

Doh:

Satukan bahan kering dalam satu bekas.  Gaul rata.  Kemudian, masukkan bahan-bahan lain dan uli sehingga lembut dan tidak melekat.  Dalam 30 minit gitu.  Pastu, tutup bekas dengan towel lembab dan biar naik selama 45 minit.  Selepas itu, tumbuk doh untuk keluarkan angin.  Bentuk donut guna acuan. Rehatkan doh lagi sekali sehingga naik 2x.  Boleh digoreng pada api kecik..donu cepat hangus, kawalan api penting sangat.  Bila dah masak boleh salut ngan gula..






No comments:

Post a Comment