Monday, 17 September 2012

Chocolate Chips Cupcake Hershey Kisses with Peanut Buttercream



Fuhh…hari ini saya rasa sangat bahagia..sebabnya..sudah sekian lama saya cari dan cuba resepi kek coklat tetapi tak jumpa yang betul2 berkenan di hati.  Selalu cuba resepi yang ada pakai air, kek akan jadi sedikit bantat, lembab tapi berat.  Tapi kan…yang satu ni sangat marbeles..Lembut, gebu dan sedap..waaaaa…berjaya akhirnya.  Malangnya..saya betul2 tak pasti sumber resepi asal..masa cari tu bukak banyak2 window..pastu salin cepat2 resepi sebab dah lewat nak g open house..tapi mat saleh punye la..pahtu terus shut down pc tanpa sempat tengok address source resepi…tu pun saya dah ubah sikit gak..resepi asal letak sour cream bukan susu. Pasti akan buat lagi lepas nih..selamat mencuba.. 



Sumber Resepi: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

8 sudu besar butter/margarine
½ cawan coklat masakan dicincang
½ cawan serbuk koko
¾ cawan tepung naik sendiri diayak
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 camca teh vanilla
¼ cawan susu segar

Peanut Buttercream

1 cawan creamwell
½ cawan peanut butter
1 cawan gula icing
½ sudu teh vanilla
*Pukul je sume bahan hingga lembut

Cara-cara:

Dalam satu periuk, didihkan coklat masakan, serbuk koko dan butter pada api perlahan sehingga cair dan sebati.  Sejukkan. Dalam bekas lain, pukul telur pada kelajuan sederhana sehingga kembang.  Tambah gula, vanilla dan pukul lagi.  Kemudian tambahkan susu. Pukul sekejap.  Tambah adunan coklat dan pukul sebati.  Masukkan tepung sedikit demi sedikt dan pukul sehingga sebati.  Taburkan coklat cip sebelum bakar pada suhu 170oC selama 25 minit.


Ni yang dah decorate dengan peanut buttercream dan strawberry.
Lagi satu yang spesel tentang kek ni..lepas 2 hari still lembut dan sedap..serius..



1 comment:

  1. sedapnyoooo lahhh:):)panda la umi jaaa nih..

    ReplyDelete