Thursday 20 September 2012

Egg Puff


Sumber: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:

A. Doh Pastri:

1/2 kg tepung gandum serba guna
3 sudu besar soft margerine
1 1/2 cawan air
Secubit garam

B. Inti kentang kari:

6 biji kentang saiz sederhana -dibuang kulit, dicuci dan didadu
5 sudu rempah kari ayam + udang (bancuh dengan sedikit air untuk jadi paste)
2 biji bawang besar - didadu 
Daun kari
Minyak menumis
Gula
Garam
Air
Minyak untuk menggoreng

C. Inti Telur

4 biji telur
1/2 bawang besar didadu
1 sudu cili boh
3 surimi filament didadu 
*Tumis bawang dan masak sume bahan sehingga lembut, perasakan dengan garam, gula dan black pepper.

Cara Masak:

A. Inti Kentang kari:

Tumis bawang besar hingga sedikit layu dan naik bau.  Masuk paste kari dan daun kari (masa masak ni takde stok daun kari, tu yang tak letak..hehe).  Dah naik bau baru masuk kentang dan air secukupnya (untuk lembutkan kentang).  Letak bahan perasa dan masak hingga kering.  Sejukkan.

B. Doh Pastri

Dalam bekas satukan tepung, secubit garam dan soft margerine.  Gaulkan rata.  Masukkan air sedikit demi sedikitdan uli hingga lembut dan tidak melekat.  Tutup bekas. Rehatkan.

Kemudian, boleh bungkus karipap guna acuan dan dikemaskan tepi.

Tips Masakan:

Boleh sediakan inti dulu baru doh.  Sementara inti sejuk, rehatkan doh yang telah disediakan.  Menggoreng perlu guna minyak yang betul-betul panas untuk dapatkan efek menggerutu dan rangup pada kulit karipap.

Celoteh:

Resepi karipap ni sama je macam entry sebelum.  Cumanya kali ni saya guna inti telur combined ngan surimi filament crab tu.  Sedap jugak.  Cubalah.






No comments:

Post a Comment