Monday 24 September 2012

Roti Bata



Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan:

200 g tepung roti
1 biji telur 
20 ml air suam (jangan tuang habis dulu, agak2 ngan tekstur doh)
3 sudu besar gula
50 g water roux
8 g yis
4 sudu susu tepung
40 g minyak jagung Daisy
¼ sudu teh bread improver
Sedikit garam

Cara-cara:

Water roux:

Satukan 50 ml air dengan 10 g tepung roti.  Kacau atas api perlahan sehingga jadi macam gam kanji.  Angkat dan sejukkan.  Tutup bekas agar tidak jadi kering.

Doh:

Satukan bahan kering dalam satu bekas.  Gaul rata.  Kemudian, masukkan bahan-bahan lain dan uli sehingga lembut dan tidak melekat.  Dalam 30 minit gitu.  Pastu, tutup bekas dengan towel lembab dan biar naik selama 45 minit.  Selepas itu, tumbuk doh untuk keluarkan angin.  Bentukkan dengan melipat2kan doh.  Masuk doh dalam acuan loaf.  Rehatkan doh lagi sekali sehingga naik 2x.  Bakar pada suhu 175oC selama 20 - 30 minit.  Bila sejuk,  boleh slice ikut ukuran yang disukai dan masukkan dalam bekas bertutup.


No comments:

Post a Comment