Tuesday 25 September 2012

Kebab Daging


Sumber: resepiharihari.blogspot.com

Bahan-bahan perap daging:

1 tube daging kisar
½ camca teh jintan putih
½ camca teh jintan manis
½ camca the serbuk ketumbar
½ camca teh serbuk kunyit
Kicap cair
Chili flakes
Gula
Garam

Cara-cara:

Perap daging dengan semua bahan di atas.  Pastikan daging telah dittos supaya tidak rasa hamis.  Untuk rasa yang lebih sedap..perap semalaman dalam chiller.  Selepas itu, boleh dibulat2kan daging.  Rebus dengan sedikit air untuk masakkan daging dan buang lemak.  Seterusnya, tumis 2 ulas bawang putih dengan olive oil.  Bila garing sedikit, masuk daging tadi dan balik2kan agar masak serata.   Boleh sekalikan dengan sayur2.  Kemudian, cucuk daging selang-seli dengan sayur dekat lidi.  Panggang atas api sekejap untuk efek hangus gitu.  Kalau tak bakar pun xpe asalkan daging masak ye..

Celoteh Sikit:

Idea buat kebab ni sebab ada daging kisar dalam peti ais bl wekend ritu...Nak buat bolognese dah biasa...so, tgal tambah capsicum dan perap daging ala2 rempah sate je..sedap..cuma kena pandai agak gula garam dan pepper la..bila garnish ngan chili flakes, olive oil dan parsley lagi sedap..sebab ada rasa pedas..selamat try ye..


No comments:

Post a Comment