Tuesday 23 July 2013

Wet Butter Prawn

Assalamualaikum..bertemu lagi..Ramadhan semakin berlalu..Syawal semakin menjelma...semoga puasa kita diterima Allah s.w.t hendaknya..aamin..

Masak apa semua tu?  Hari2 mesti pikir nak masak apa untuk buka puasa..nak masak sendiri ke? Nak masak kat Bazar Ramadhan ke? Nak masak kat fast food restaurant ke? Atau nak recycle lauk semalam aje..heheh...atau buka kat masjid saja...

Walau apa pun cara, yang penting apa yang kita makan tidak memudaratkan kesihatan..ehem..macam nak bagi ceramah kesihatan pulak rasanya..diri sendiri pun tak ikot rules sangat..main bedal ikot tekak je..haha..

Bukan apa, untuk resepi kali ni aku cuba guna bahan yang sihat sikit..

Sebelum tengok resepi..nak tanya sikit..sape suka atau peminat tegar udang?  Haa..angkat tangan...!!..

Hiii...agaknya ramai ke yang tak suka seafood ni ek..ermmm..tu la..aku ni memang suka makan udang..tapi kan, tiba2 masa pregnant anak sulung dulu aku jadi "benci" ngan udang ni..hatta udang kering sekalipun..tak tau nape..pendek kata pantang bau atau tengok..pelik tapi benar..kuasa Allah..tapi nasib baik bila dah habis berpantang aku jadi "normal" balik..hehe..korang jugak mesti ada macam2 citer pelik masa pregnant kan..

Dah la tu..jom kita tengok resepi pulak..resepi ni ringkas, cepat, mudah tapi sangat lazat...cuba dulu baru tau...haaaa

Bahan-bahan:

Udang segar
Daun kari
4 ulas bawang putih cincang
Cili api potong halus
Butter dan minyak jagung/ olive oil untuk menumis 
Tepung jagung
Susu cair
Chicken stock
Pepper

Cara Penyediaan:

Bersihkan udang dan gaulkan dengan sedikit tepung jagung.  Goreng sekejap dalam minyak banyak dan panas.  Dalam 2 minit je.  Angkat dan toskan.  Dalam kuali lain, cairkan butter dan minyak.  Bila panas, masukkan daun kari, diikuti dengan bawang putih serta cili api.  Tumis hingga sedikit garing.  Masukkan udang dan susu cair.  Perasakan dengan serbuk chicken stock, white pepper, gula dan garam.  Masak sebentar. Jangan terlalu lama kerana udang akan keras.  Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment