Tuesday 4 December 2012

Swiss Roll Lagi..Resipi AFC


Ayya..tak jadi jugak Crepe Durian...timbul swiss roll lagi..hmm..

Intai2 durian tak jumpe yang berkenan..tu pasai la..weekend nih pulak..

Camne leh buat swiss roll lagi nih..sebenarnya saya ada tertengok Asian Food Channel tunjuk cara2 buat swiss roll..bila tgok cara menggulung tu barula ku tahu cara sebenar..

Masa tu sempatla amek resepi..terus buat sebab nk tengok camne rupa...tapi tak dapat jugak aku gulung habis sebab dulang pendek...12x9x1 je..patutnya 14x9x1 ke...hihi

Kalu diperhatikan kek ni nampak lopong takdak filling kat tengah tu kan..sebenarnya penyakit M datang masa tuh..jadi M nak putar krim baru..guna yang sediada dalam peti ais saja..bagus tak..kahkakh..

Pastu kalu tengok kulit kek ni dah terkopak-kopak...hehe..sebabnya penyakit tak sabar datang jugak masa tuh..patutnye kena la tunggu sejuk dulu baru pindahkan atau terbalikkan..tu yang melekat2..

Apapun, rasa kek ni mr hubby kata macam kat kedai..sampai ingatkan kita tipu buat sendiri..haaa..tapi tak tau la kalu masuk mulut orang lain mungkin berbeza kan..my hubby ni tak pandai nak bagi pujian cover line..kalu tak sedap terus tembak je..haha

Jom kita tengok resepi yang sempat saya salin masa tengok AFC...ala yang taiwan tuh..pengacara dia tocang rambut tu..apa tajuk ntah..

Bahan-bahan:

155 g egg yolks
40 g castor sugar
100 g flour
55 g oil
85 ml fresh milk
1 tsp vanilla essence
1/4 tsp salt

Satukan semua bahan di atas dan putar hingga lembut dan kembang.

Meringue:

110 g egg white
60 g sugar
1/4 tsp cream of tartar

Pukul telur putih dulu, diikuti gula sedikit2 dan cream of tartar.  Pukul bahan hingga lembut dan gebu.

Masukkan meringue dalam adunan di atas dan kaup balik hingga sebati.  Bakar pada suhu 170oC selama 20 minit.


2 comments:

  1. Hi Su ri,

    Your Swiss roll look soft and delicious and wouldn't mind eating a slice of this everyday.

    Your everyday baking and dessert looks wonderful and I'm happy to follow your blog for more :D

    Zoe

    ReplyDelete
  2. Hi Zoe..thanks for dropping by...its a great pleasure to have you enjoying my baking and cooking everyday...well im still looking for the best swiss roll recipe..and will keep baking and posting more..thanks again Zoe..

    ReplyDelete