Roti Blueberry ni terhasil sebab dah lama tak buat roti..lagipun aku lum pernah cuba lagi topping blueberry nih..terus tengok resepi je la ek..
Bahan-bahan:
300 g tepung roti
4 sudu besar gula
10 g yis kering
60 ml susu segar/ atau air suam
40 ml minyak sayur
1 biji telur
Secubit garam
Vanilla
90 g water roux (boleh rujuk resepi roti terdahulu)
Cara penyediaan:
Sediakan yis dulu dengan mencampurkan susu suam, yis dan 1 sudu besar gula dalam cawan. Biarkan hidup dalam 10 minit. Dalam bekas asing, sebatikan tepung, gula, garam. Buat well di tengah2, masukkan liquid ingredient dan sebatikan. Perlahan2 ulu adunan hingga lembut dan tidak melekat. Rehatkan adunan 30-40 minit hingga doh naik 2 kali ganda. Lepas itu, baru dikeluarkan angin dengan menumbuk2 adunan. Bentukkan ikut timbangan yang serata. Biar doh naik lagi selama 15 minit. Sapu permukaan roti dengan egg wash dan blueberry. Bakar pada suhu 180oC selama 25-30 minit dalam oven yang telah dipanaskan. Angkat dan sapukan margerine pada permukaan dan spray sedikit air untuk permukaan yang berkilau dan lembut. Tutup roti dengan towel 5 minit supaya permukaan roti tidak keras. Simpan roti yang telah sejuk dalam plastik kedap udara.
No comments:
Post a Comment