Resepi: resepiharihari.blogspot.com
Bahan-bahan:
Beras nasi dagang
Santan
Garam
Bawang merah (mayang)
Halba (jika ada)
Beras direndam sekurang-kurangnya 4 jam atau overnight. Kukus selama sejam. Angkat dan gaul dengan garam, santan, bawang dan halba. Kukus lagi selama 15 hingga 30 minit hingga nasi benar2 masak.
Celoteh Suri:
Dah lama sebenarnya nak makan nasi dagang. Baru hari ini datang seru nak masak...hmm..next time saya nak masak nasi dagang Terengganu je.. guna beras pulut dan beras siam..lagi sedap..hihi..apapun..sangat kenyang bila sarapan ngan nasi..
Kalau masak nasi dagang, mesti masukkan hirisan halia bersama bawang merah. Halba juga wajib, bukan kalau ada, tanpa halba, takkan rasa nasi dagang... Orang Ganu Kite...
ReplyDelete