Friday, 19 October 2012

Banana Choc Chip Walnut Cake

Resepi Olahan: resepiharihari.blogspot.com
Sumber Inspirasi: artofdessert


Sangat lembut, moist dan sangat sedap.  Boleh habiskan 3 ketul sekali..hihi..ternyata kombinasi pisang, choc chip dan walnut sangat sehati sejiwa...pisang terasa sangat sebab guna dalam kuantiti agak banyak..dan rasa lemak2 manis gitu..sure akan buat lagi lepas nih..hihi..jom layan resepi dulu..

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 cawan brown sugar
1 1/2 teaspoon salt
2 telur grade A
2/3 cawan Canola oil
2/3 cawan susu segar
2 cawan mashed banana
1 sudu kecil vanilla
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bicarbonate
Walnut dan chocolate chip secukupnya
1/2 sudu kecil cinnamon

Cara penyediaan:

Asingkan putih dan kuning telur.  Meringuekan putih telur dulu.  Ketepikan.  Dalam bowl lain, putar kuning telur, masukkan gula perang dan pukul hingga kembang.  Masukkan vanilla, minyak dan putar lagi.  Kemudian masukkan pisang.  Bila sudah serata, masukkan pula tepung (ayak bersama garam, baking powder, soda dan cinnamon) berselang seli dengan susu segar.  Kemudian akhir sekali boleh masukkan putih telur tadi dan kacau secara kaup balik guna spatula. Pastikan betul2 sebati supaya tiada lumps. Tuang dalam acuan cupcake dan tabur walnut dan choc chip sebelum dibakar selama 25 minit pada suhu 175oC.  Selamat mencuba.





1 comment:

  1. as salam..klu bakar guna loyang kek,berapa suhunya dan berapa lama ya,t.kasih.

    ReplyDelete