Sunday, 6 July 2014

Nasi Ujan Panas

Assalamualaikum wbt

Bertemu kembali kita dalam rancangan masakan ketuk-ketuk pinggan..hahaha..

kali ni aku nak share juadah buka puasa yang dah lepas pun..Nasi Hujan Panas dgn Ayam Masak Merah Bersantan..

hajat d hati nak celoteh panjang..tapi masa xbp mengizinkan..kita naik ERL je la ye terus ke resepi:

Bahan Nasi:

Beras Basmathi (rendam 1 jam)
Air (untuk tanak)

Bahan tumis nasi:
2 ulas bawang merah mayang
2 ulas bawang putih mayang
1 inci halia mayang
bunga lawang
cengkih
kayu manis
susu sejat
susu manis
Tumis sume hingga garing guna mentega ye/ minyak sapi..
pastu masukkan susu cair..dua sudu makan susu manis..kiub ayam dalam 1..garam gula dan lada sulah
masuk beras dan tambah air hingga paras yang dikehendaki

sesudah masak nasi, titikkan pewarna kuning, merah dan hijua di beberapa sudut..tapi jagan dikacau ye..tutup je periuk dalam mood warm tu hingga nasi benar2 masak..

nak hidang nt baru kacau nasi..tabur daun ketmbar jika ada..

Bahan Ayam:

Ayam (garam kunyitkan dan goreng)
1 labu bwng besar
3 ulas bwg putih
cili giling secukupnya
(kisar halus)
1 inci halia
bunga lawang
cengkih 
kayu manis
Tumis sume bahan ni hingga garing

Masukkan ayam
diikuti air..hingga ayam empuk
last stage br masuk santan untuk pekatkan kuah
perasakan ye..

Selamat Mencuba 

Asam Pefas Kimchi Ikan Kembung



Assalamualaikum semua...

Segan rasanya nak menulis sebab dh berjaman tak update resepi kan...huwaaa....mmg rindu sangat dengan blog aku nih..tapi apakan daya..sudip tak sampai nak buat semua benda dalam satu masa..

Hihi...selamat berpuasa dan menjalani ibadah di bulan Ramadhan..

Cik kak dan cik mak mesti sebok search resepi untuk buka puasa dan sahur kan..
kat sini hari ni aku kongsikan lauk bukak puasa yang sempat aku sediakan untuk rujukan dan perkongsian..kot ada yang teringin ye..hehe


Lauk ni simple dan ramai yang tahu kan..tapi apa yang lain sikit tu aku memandai tambah kimchi..besau lak tu saiznye..haha..kononnye ala-ala heroin KPop bukak puasa la...hahahah...ada plak gitu..
Jom tgok resepi dulu ye kak..kot tak smpat masuk dapur lak..aku masuk dapur balik dari ofis je la mampu..

Bahan-bahan:

Ikan (tenggiri lg best)
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 inchi kunyit hidup(dilembutkan dulu ye)
cili kering 
(blend)
belacan (optional ye..aku tak kawan ngn belacan)
kimchi
bendi
daun kesum
air
gula garam

Cara-cara:

Leburkan aje sume bahan kisar dalam periuk.  Tumis sekejap (aku suka tumis).
Pastu leh masukkimchi tu.  Bila dah didih masuk ikan dan bendi.  Masak hingga empuk dan perasakan.
Sedia dihidang.