Alahai teringin benar tekak ni nak makan sambal bilis petai ala2 kampung gitu..semalam pegi kedai beli barang dapur ternampakla si petai ni..laju je kepala aku berputar nak masak apa..toing! Sambal Bilis Petai...
Makan pulak dengan nasi panas..terangkatttt....rasa macam lauk dulu-dulu...
Nak masak pun tak lama..walaupun nampak merah je..macam pedas je..macam comel je..tapi series tak pedas..anak pun boleh makan banyak.....sodappppp...
Jom layan resepi mudah ni..
Bahan-bahan:
Mestilah petai dan bilis (dibersihkan)
1 labu bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 keping asam
3 sudu besar cili giing
lada sulah
1 sudu kecil sos tomato
gula garam
sedikit air
Cara penyediaan:
Tumis dulu bawang dengan cili giling semua sampai garing dan naik bau. Kalau dah achem-achem bersin tu maksudnya dah naik la bau tuh..hihi..Patu masukkan bilis dan garingkan sikit dulu..kemudian disusuli asam keping, petai, gula, garam, lada sulah. Masak sebentar. Masukkan bawang besar mayang untuk tambah rasa manis asli pada sambal...sedia dihidang..
No comments:
Post a Comment