Monday, 3 March 2014

Daging Goreng Kimchi


Annyeong Haseyo...
menu dah lama menyepi dalam laptop malu nak keluar..
kebixian...walaupun teringat je nk update..tapi kesempatan xbp mengizinkan

apapun..menu Daging Goreng Kimchi ni khas untuk peminat KPop ke, G Dragon ke, Miss A ke...K Drama ke...etc..(aku la tew)..

simple bangat beb...time2 terkedu nak masak tak tau tu..mula la meraban..

jadi aku tumiskan bawang besar ngan cili api racik halus..
pastu letak cili giling sikit..bersama-sama kimchi..
dah takyah letak garam sebab kimchi dah masin kan..
untuk balancekan rasa, aku tambah kicap manis sikit..

dah masak tu perah pulak limau nipis...perghh..series sedap la..
ini mmg fast track menu ye kawan2..
sgt sesuai untuk yang bekerja dan nk sediakan dinner pada kelajuan kurangn dari 30 minit..hihi

Selamat Mencuba..

Insya Allah..coming recipes to be shared ye..tata titi tutu..


Wednesday, 1 January 2014

Butter Cake with mix fruits and almonds


Kepala denyut2..ulser dalam mulut..mata gatal..telinga bengkak..gusi denyut2..simptom allergic to belacan..budu..fish sauce..

Kalau makan kedai luar camni la..tak tahan kadang tuh..kn gi klinik ambik ubat gak..sebab tu aku lagi prefer masak kat rumah walaupun simple..hehe..mukaddimah tu..

Pun begitu, xde kena mengena dengan entry kek kali ini..yang smpat aku sediakan pagi tahun baru semalam..dalam denyut2 kepala tu..kononnya nak kasi ilang sakit kepala..hihi

Dah lama tak post dessert kat sini..dan lama gak tak pekena kek yang biasa untuk minum petang..buttercake merupakan pilihan yang sangat sesuai untuk dicuba..

Rasanya dalam 15 minit siap bancuh..ringkas dan mudah disediakan..kalau emergency tetamu nk dtg pun smpat aje godek sekejap..

Jom tengok resepi..



Bahan-bahan:

100 gm butter
80 g brown sugar
2 eggs
140 g self raising flour
30ml fresh milk
20ml lemon 7-up
vanilla
mic fruit
almonds

Cara Penyediaan:

Putar gula dan butter hingga gebu.  Masukkan telur sebiji demi sebiji.  Pukul lagi.  Guna hand mixer je.  Pastu boleh selang selikan tepung ayak dengan campuran susu dan 7-up.  (Biar dalam 5 minit dulu capuran ni).  Pastu masuk vanilla.  Mix fruit tu gaul dgn tepung sebelum masuk dalam kek.  Tabur almond nibs kat atas kek sebelum dibakar pada suhu 170oC selama 35-45 minit.

Tips:  Bila guna gula perang, kek akan rasa lagi lemak di samping menambah warna keemasan pada kek.  Penggunaan susu pula untuk melembabkan kek.  Manakala 7up untuk melembutkan dan memberikan sedikit rasa lemon pada kek.

Yummy, less sweet and moist...