Kepala denyut2..ulser dalam mulut..mata gatal..telinga bengkak..gusi denyut2..simptom allergic to belacan..budu..fish sauce..
Kalau makan kedai luar camni la..tak tahan kadang tuh..kn gi klinik ambik ubat gak..sebab tu aku lagi prefer masak kat rumah walaupun simple..hehe..mukaddimah tu..
Pun begitu, xde kena mengena dengan entry kek kali ini..yang smpat aku sediakan pagi tahun baru semalam..dalam denyut2 kepala tu..kononnya nak kasi ilang sakit kepala..hihi
Dah lama tak post dessert kat sini..dan lama gak tak pekena kek yang biasa untuk minum petang..buttercake merupakan pilihan yang sangat sesuai untuk dicuba..
Rasanya dalam 15 minit siap bancuh..ringkas dan mudah disediakan..kalau emergency tetamu nk dtg pun smpat aje godek sekejap..
Jom tengok resepi..
Bahan-bahan:
100 gm butter
80 g brown sugar
2 eggs
140 g self raising flour
30ml fresh milk
20ml lemon 7-up
vanilla
mic fruit
almonds
Cara Penyediaan:
Putar gula dan butter hingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi. Guna hand mixer je. Pastu boleh selang selikan tepung ayak dengan campuran susu dan 7-up. (Biar dalam 5 minit dulu capuran ni). Pastu masuk vanilla. Mix fruit tu gaul dgn tepung sebelum masuk dalam kek. Tabur almond nibs kat atas kek sebelum dibakar pada suhu 170oC selama 35-45 minit.
Tips: Bila guna gula perang, kek akan rasa lagi lemak di samping menambah warna keemasan pada kek. Penggunaan susu pula untuk melembabkan kek. Manakala 7up untuk melembutkan dan memberikan sedikit rasa lemon pada kek.
Yummy, less sweet and moist...
No comments:
Post a Comment